"SNAŽNA PODRŠKA VLADE"

Marković i Vojvodić: UCG da prati potrebe ekonomskog, kulturnog i identitetskog razvoja države

Marković je, kako se navodi, čestitao rukovodstvu na dobrim rezultatima ostvarenim uprkos ozbiljnim izazovima sa kojima su se suočavali na reformskom putu
152 pregleda 3 komentar(a)
Duško Marković, Radmila Vojvodić, Foto: Vlada Crne Gore
Duško Marković, Radmila Vojvodić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 14.12.2016. 17:26h

Univerzitet Crne Gore (UCG) mora pratiti aktuelne potrebe ekonomskog, kulturnog i identitetskog razvoja države, u čemu će imati snažnu podršku Vlade, saopšteno je danas na sastanku premijera Duška Markovića i rektorke UCG Radmile Vojvodić.

Kako je saopšteno iz Vlade, na radnom sastanku učestvovali su i ministri prosvjete i kulture Damir Šehović i Janko Ljumović, kao i pomoćnik ministra nauke Darko Petrušić i rukovodeći tim Univerziteta i predstavnici Studentskog parlamenta.

Marković je, kako se navodi, čestitao rukovodstvu na dobrim rezultatima ostvarenim uprkos ozbiljnim izazovima sa kojima su se suočavali na reformskom putu.

Marković je istakao da je prioritet povezivanje sa društvenim i privrednim okruženjem, i dodao da u tom smislu očekuje podizanje kvaliteta obrazovanja na polju strateških privrednih grana - turizma, poljoprivrede, energetike i ekologije.

“Strategija visokog obrazovanja predstavlja dobar osnov za dalji napredak ka potpunom usklađivanju sa evropskim standardima i praksama u ovoj oblasti”, naglasio je Marković.

On je podsjetio da je Vlada sredinom ove godine podržala novu strukturu studijskih programa kroz reformsko opredjeljenje za model 3+2+3.

U saopštenju se kaže da je zajednički konstatovano da strateški pravci upisne politike treba da doprinesu povezivanju sa društvenim i privrednim okruženjem, pospješe ga i učine vidljivim i mjerljivim.

Marković je istakao da će se na taj način moći realizovati prioritetni zadatak u narednim godinama – više prilika za kvalitetnija i bolje plaćena radna mjesta za mlade generacije.

“U tom kontekstu, sagovornici su se saglasili da je potreban dalji razvoj i jačanje naučno-istraživačke djelatnosti, gdje državni Univerzitet ima posebnu odgovornost. Ukazano je na neophodnost efikasnijeg korišćenja međunarodnih fondova u projektnom radu”, kaže se u saopštenju.

Vojvodić je, kako se navodi, ocijenila pozitivnom dosadašnju saradnju sa Vladom, i istakla da očekuju dalje snaženje partnerskih odnosa i podršku u razvojnom smislu.

“U otvorenom razgovoru sa predsjednikom Vlade i njegovim saradnicima, rukovodeći tim Univerziteta- ukazao je i na niz problema i izazova – od finansijskih, preko komercijalizacije visokog obrazovanja, do potrebe promjene cjelokupnog društvenog ambijenta i snaženja svijesti u kontekstu prihvatanja i primjene evropskih vrijednosti i standard”, saopšteno je iz Vlade.

Marković je, podsjetivši da se na državnom Univerzitetu školuje više od20 hiljada studenata, ocijenio da je riječ o najvrjednijem resursu za budućnost Crne Gore.

Marković je iskazao spremnost da u najskorije vrijeme o aktuelnim potrebama studentske populacije detaljnije razgovara sa predstavnicima Studentskog parlamenta.

Preporučujemo za Vas