OKRUGLI STO POSVEĆEN SAJBER BEZBJEDNOSTI

Pribilović: Bezbjedan sajber prostor stvoriće pozitivan ambijent za razvoj

Pribilović je kazala da je u okviru Strategije sajber bezbjednosti za period 2018. do 2021. godine jedan od ciljeva realizacija što većeg broja sajber vježbi, obuka i simulacija, sa svrhom jačanja kapaciteta za sajber odbranu
0 komentar(a)
Okrugli sto, sajber bezbjednost, Suzana Pribilović, Foto: Ministarstvo javne uprave
Okrugli sto, sajber bezbjednost, Suzana Pribilović, Foto: Ministarstvo javne uprave
Ažurirano: 03.12.2018. 16:13h

Bezbjedan sajber prostor, stvoriće pozitivan ambijent za razvoj, ne samo internet već i svih drugih oblika poslovanja koja koriste ICT tehnologije, rekla je ministarka javne uprave Suzana Pribilović.

Ona i britanska ambasadorka u Crnoj Gori, Alison Kemp, otvorile su danas u Podgorici okrugli sto posvećen sajber bezjednosti, koji organizuju Ministarstvo javne uprave i britanska ambasada sa DCAF-om (Ženevskim centrom za demokratsku kontrolu oružanih snaga).

Pribilović je kazala da je u okviru Strategije sajber bezbjednosti za period 2018. do 2021. godine jedan od ciljeva realizacija što većeg broja sajber vježbi, obuka i simulacija, sa svrhom jačanja kapaciteta za sajber odbranu.

"Nacionalni CIRT u proteklom periodu uspješno je učestvovao u rješavanju brojnih incidenata, koji su u nemalom broju slučajeva zahtijevali saradnju, razmjenu informacija i koordinaciju aktivnosti sa drugim relevantnim organizacijama, institucijama i CIRT timovima", kazala je ona.

Prema njenim riječima, uspostavljeni su kontakti i razvijena je saradnja sa partnerima na regionalnom i međunarodnom nivou, kreirani su CIRT timovi na lokalnom nivou i uspostavljena saradnja sa privatnim sektorom.

„Naša vizija, bezbjedan sajber prostor, stvoriće pozitivan ambijent za razvoj, ne samo internet poslovanja, već i svih drugih oblika poslovanja koja koriste ICT tehnologije. Umjesto da diskonektujemo mreže, opozivamo inovacije i zaustavljamo razvoj, udružimo se i svim snagama nastavimo da dajemo doprinos podizanju nivoa sajber bezbjednosti", kazala je Pribilović.

Ambasadorka Kemp je kazala da Ujedinjeno Kraljevstvo i njeni partneri dijele zabrinutost zbog obima i složenosti sajber napada.

„Naša sposobnost pružanja uspješne sajber sigurnosti se oslanja na snagu partnerstava koje stvaramo između vlade i njenih agencija, kao i između javnog i privatnog sektora, uključujući akademsko i civilno društvo. Velika Britanija će i dalje nastaviti da osnažuje zajedničku viziju otvorenog, mirnog i bezbjednog digitalnog svijeta utemeljenog na vladavini prava”, kazala je Kemp.

Kemp je istakla da je sajber bezbjednost prioritet bilateralnih odnosa Velike Britanije i Crne Gore, jer se tiče sigurnosti i prosperiteta naših zemalja.

„To je ono o čemu je predsjednik (Milo) Đukanović nedavno razgovarao s britanskom vladom tokom njegove posjete Londonu prošle sedmice. Ovaj okrugli sto se upravo zbog toga dešava u pravo vrijeme”, kazala je ona.

Okrugli sto, kao se navodi u saopštenju, ima za cilj povećanje svijesti donosioca odluka i drugih relevantnih subjekata o rastućoj prijetnji napada u sajber prostoru.

Nacionalni okrugli sto u organizaciji DCAF-a, je prvi od tri godišnja na kojem učestvuju predstavnici i eksperti za sajber bezbjednost u okviru projekta „Poboljšanje sajber bezbjednosti na Zapadnom Balkanu“.

Preporučujemo za Vas