Raičević: Roditelji, podržite svoje gej sinove i ćerke

"Uvijek sam se čudila kako roditelji lagano odbacuju svoju djecu, nesluteći da im time doživotno daju do znanja da su neko drugi. Nisu! Isti su kao mi. Pustite ih da se vole, pustite neka žive svoj život. Podržite ih. Podržite svoje gej sinove, ćerke lezbejke, dođite na Povorku Ponosa! Vidimo se tamo“, poručila je Raičević
186 pregleda 36 komentar(a)
Montenegro prajd podrška, Foto: PR Centar
Montenegro prajd podrška, Foto: PR Centar
Ažurirano: 13.12.2016. 17:52h

Roditelji koji odbacuju svoju djecu zbog drugačijeg seksualnog opredjeljenja doživotno im daju do znanja da su neko drugi, ocijenila je Ljiljana Raičević, počujući roditeljima da podrže svoje gej sinove i ćerke.

Ona je, u video poruci povodom četvrtog Montenergro Prajda koji će biti održan u subotu, kazala da se tokom rada sa ranjivim grupama susretala i sa problemom LGBT populacije, koja ima velikih neprijatnosti u samoj porodici.

"Uvijek sam se čudila kako roditelji lagano odbacuju svoju djecu, nesluteći da im time doživotno daju do znanja da su neko drugi. Nisu! Isti su kao mi. Pustite ih da se vole, pustite neka žive svoj život. Podržite ih. Podržite svoje gej sinove, ćerke lezbejke, dođite na Povorku Ponosa! Vidimo se tamo“, poručila je Raičević.

Daliborka Uljarević vjeruje, kako je kazala, da važan dio oblikovanja svih kao ličnosti počinje u porodičnom okruženju.

"Ukoliko je to porodično okruženje sigurno, ono postaje naš zabran od onoga šta su izazovi sa kojima se suočavamo, koji prijete da nas slome, ono postoje naš topli kutak u koji se ušuškamo kada nam je najteže i isto tako ono postaje naš izvor snage za važne životne odluke“, smatra Uljarević.

Ljepota našeg porodičnog ručka se, kako je navela, ogleda uprava u onoj mjeri začina koja samo nama prija i koju mi međusobno razumijemo.

"Isto kao što se ljepota balansa te porodice i harmonije koja je odlikuje ogleda u prihavatanju različitosti svih njenih članova. „O tebi je riječ“ poruka je ovogodišnjeg Festivala filma o ljudskim pravima, jer time želimo da kažemo da su sva naša prava nedeljiva i da se LGBT prava tuču svih nas“, istakla je Uljarević.

Vasko Raičević rekao je da je intelekt ono što nas čini ljudskim bićima, ocijenjujući da je nemoguće biti intelektualac i homofob u isto vrijeme.

"Ako si homofob, odbacuješ jedan ogroman dio ljudske kulture, koju su stvarali ljudi koji su bili homoseksulane orjentacije, takođe jedan ogroman dio nauke, sveukupno jedan veliki i važan dio ljudske civilizacije. I na kraju, odbacujes svoj sopstveni intelekt i svodis se na primitivnu egzistenciju, ne možeš se nazvati čovjekom. A biti čovjek, zapravo, zar to nije temelj porodičnih vrijednosti?“, smatra Raičević.

On, kako je kazao, apsolutno podržava organizatore Montengro Prajda.

"Predstoje još mnoge bitka za ljudska prava u ovom društvu koje je i dalje još uvijek zaostalo, i ako im nešto znači nadam se da ću ja moći biti u tim redovima na njihovoj strani kad te važne bitku budu trebale da se vode“, istakao je Raičević.

Kampanja je dio projekta “Doprinos unapređenju kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori“ koji je započeo u januaru 2016. godine sa glavnim ciljem jačanja uloge civilnog društva i aktivista za ljudska prava u promociji ljudskih prava LGBT osoba. Specifični cilj projekta je doprinos implementaciji pravnog i strateškog okvira u oblasti ljudskih prava LGBT osoba. Projekat se sprovodi uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Video kampanju su podržale brojne poznate ličnosti iz civilnog sektora,medija i umjetnosti, a u narednim danima biće emitovane i njihove poruke podrške Montenegro Prajdu.

Bonus video: