Na Savini već pet godina nema slobodnih grobnih mjesta

“Svakodnevno nam se neko obrati sa zahtjevom da kupi grobnicu na groblju na Savini, ali od 2013. godine više nema slobodnih mjesta”, kazala je direktorica Stambeno-komunalnog preduzeća Jasmina Konjević
638 pregleda 1 komentar(a)
Gradsko groblje na Savini, Foto: Slavica Kosić
Gradsko groblje na Savini, Foto: Slavica Kosić

Iako u hercegnovskoj opštini postoji skoro 80 groblja, problem obezbjeđenja grobnog mjesta je u toj opštini među najizraženijim u Crnoj Gori

“Svakodnevno nam se neko obrati sa zahtjevom da kupi grobnicu na groblju na Savini, ali od 2013. godine više nema slobodnih mjesta”, kazala je direktorica Stambeno-komunalnog preduzeća Jasmina Konjević.

On je navela da je slična situacija i na ostalim grobljima.

Na groblju na Savini sahranjuju se pripadnici svih konfesija, kao i ateisti. U Savinskoj dubravi je, pored gradskog, još pet groblja: islamsko, katoličko i pravoslavno, manastira Savina i Rusko groblje. Svako selo u zaleđu i mjesto na rivijeri ima jedno, a ponekad i dva groblja. Na Gradskom groblju Savina koje je izgrađeno početkom prošlog vijeka kao vojno groblje u vrijeme kada je Bokom upravljala Austrougarska, je 800 grobnih mjesta.

Konjević ističe da su veliki problem socijalne grobnice za siromašne građane. Na Savini ih je bilo nekoliko, ali su sve popunjene. Nekada je na Gradskom groblju bila i kosturnica, ali je zbog oštećenja ispražnjena. Zbog nedostatka para nije izgrađena nova.

“Ako se deset godina ne plaća taksa za održavanje grobnog mjesta, koja na godišnjem nivou iznosi 18 eura, preduzeće ima pravo na ekshumaciju i sahranjivanje posmrtnih ostataka u kosturnici, ali kako je nema, onda to i ne radimo”, navodi Konjević i ističe da blizu 50 odsto vlasnika tu taksu ne plaća godinama.

Novo groblje, čija je izgradnja planirana na lokaciji Bajkovina u Igalu, površine od oko 18 hektara, trebalo bi da bude mješovito, a predviđen je krematorij i mjesto za polaganje urni.

“Cijena grobnog mjesta se kreće od 3.000 do 3.800 eura, a sama sahrana u prosjeku od 600 do 800 eura. Raspon pogrebnih usluga je od 350 do 1.200 eura u zavisnosti od vrste kovčega, opreme, štampanja i distribuiranja osmrtnica”, navodi Konjević.

Bonus video: