ŽPCG za sada neće otpuštati radnike: Čekaju da Vlada poradi na višku

Sindikat tog preduzeća je prethodne sedmice predao niz predloga i mjera, kako bi se izbjeglo otpuštanje radnika
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.12.2016. 17:26h

U Željezničkom prevozu Crne Gore (ŽPCG) tvrde da za sada neće biti otpuštanja radnika, iako je 1. decembra ukinut noćni voz Bar-Beograd.

“Za sada u ŽPCG neće biti otpuštanja radnika, čekaćemo mjere i programe regulisanja tehnološkog viška od strane Vlade”, piše u odgovoru ŽPCG.

Saopštili su da se ukidanjem noćnog voza javio, pored finansijskih, i problem viška zaposlenih koji za sada kontrolišu.

“U narednom periodu planiramo maksimalno korišćenje godišnjih odmora, dodatnu organizaciju čuvanja remontovanih voznih sredstava koja nijesu u upotrebi, organizaciju obučavanja i polaganja ispita za mašinovođe za serije voznih sredstava za koja nemaju položeno”, piše u odgovoru.

Sindikat tog preduzeća je prethodne sedmice predao niz predloga i mjera, kako bi se izbjeglo otpuštanje radnika.

Iz ŽPCG tvrde da je primjetan odliv putnika, jer je noćni voz uvijek prevozio veći broj putnika od dnevnog. “Očekujemo u narednom periodu da će biti povećana zainteresovanost putnika i na dnevnom vozu, pošto noćni ne saobraća”.

Zbog radova na dijelu pruge Beograd-Bar u Srbiji, noćni voz neće saobraćati do 15. jula.

Dnevni vozovi saobraćaće do Lajkovca, odakle se putnici autobusom prevoze do Beograda.

V.d. izvršnog direktora ŽPCG Vojislav Andrijašević ranije je rekao da preduzeće “Srbija voz” nije moglo omogućiti saobraćanje noćnog voza, zbog navodno velikih troškova autobuskih karti do Beograda.

Istakao je da će ukidanje noćnog voza dovesti do umanjenja prihoda ŽPCG za oko milion eura, problema neangažovanja planiranih voznih sredstava za koja su, na ime redovne opravke, uložili dosta novca, ali i viška zaposlenih.

Iz ŽPCG su juče istakli da i dalje neće odustati od namjere da uspostave saobraćaj noćnog voza.

Bonus video: