Dobre vijesti za crnogorske pomorce iz ministarstva: Do proljeća će na bijelu listu

Direktor Direktorata za pomorstvo u Ministarstvu pomorstva i saobraćaja (MPS), kapetan Vladan Radonjić je pojasnio da je EK započela proces konvalidiranja crnogorskih breveta o osposobljenosti pomoraca
184 pregleda 8 komentar(a)
Brod (Novine), Foto: MARITIMECONNECTOR
Brod (Novine), Foto: MARITIMECONNECTOR
Ažurirano: 10.12.2016. 08:06h

Evropska komisija (EK) napravila je prvi korak u povratku crnogorskih pomoraca na takozvanu “Bijelu listu” Evropske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA).

Direktor Direktorata za pomorstvo u Ministarstvu pomorstva i saobraćaja (MPS), kapetan Vladan Radonjić rekao je da očekuje da se Crna Gora na “Bijeloj listi” nađe u prvom kvartalu naredne godine.

On je pojasnio da je EK započela proces konvalidiranja crnogorskih breveta o osposobljenosti pomoraca.

EMSA prije skoro dvije godine Crnu Goru i sve pomorce koji imaju njene brevete nije uvrstila na „Bijelu listu“, jer su provjerom pomorskih obrazovnih institucija, trening centara i lučkih kapetanija utvrđene brojne manjkavosti i neusklađenost sa praksom i propisima EU.

To je rezultiralo činjenicom da su brojne strane kompanije čiji brodovi viju zastave neke od država EU, počele da izbjegavaju da ukrcavaju pomorce iz Crne Gore.

“Upravo smo dobili informaciju da je u EK otpočeo proces prepoznavanja crnogorskih pomoraca na 'Bijeloj listi' EU, što će omogućiti povratak oko 700 naših pomoraca na evropske brodove“, kazao je “Vijestima“.

Radonjić kaže da je nakon negativnih preporuka EMSA iz marta 2015. godine, MSP krenuo u korjenite promjene otklanjanja pronađenih nedostataka.

“Napravljen je Korektivni akcioni plan po kome se postupalo, pa su doneseni novi zakonski i podzakonski akati kojima su u potpunosti ispunjeni zahtjevi Manila amandmana 2010, STCW konvencije, uveden softver za praćenje cijelog procesa obuke, ispitivanja i izdavanja ovlašćenja pomorcima, uvedeno nezavisno tijelo - priznata organizacija koja u ime pomorske administracije vrši audit Centara za obuku pomoraca i obrazovnih institucija za svako ovlašćenje (IMO Model kursa) pojedinačno, informisana Međunarodna pomorska organizacija - IMO, uveden sistema kvaliteta u Ministarstvo. Informacije o napretku su poslate EK i EMSA pri čemu su isti konstatovali ogroman napredak i obećali brzi povratak Crne Gore na 'Bijelu listu'“.

Prijetila opasnost da neće moći da rade skoro ni na jednom brodu

Radonjić je istakao da će povratak na „Bijelu listu“ otkloniti i “mnogo veću opasnost koja je prijetila crnogorskom pomorstvu da, gubitkom mogućnosti ukrcaja na brodove EU, u nekom narednom periodu izgubimo i pravo ukrcaja na brodove pod panamskom, liberijskom, bahamskom i drugim zastavama povoljnosti“.

Više od 80 odsto brodova trgovačke flote u svijetu vije neku od zastava pogodnosti, što bi praktično značilo da bi oko 6.500 naših pomoraca ostalo bez posla. Poljedice za sistem pomorskog školstva u Crnoj Gori bile bi još teže, zato što kadar koji školuju praktično ne bi imao nikakvu svrhu jer ne bi mogao da se bilo gdje zaposli.

Ogromne posljedice osjetio bi i državni budžet i nacionalna ekonomija koja bi ostala uskraćena za par stotina miliona eura koliko naši pomorci godišnje zarade na stranim brodovima.

Bonus video: