YU opcija želi novac iz kase Tivta

UBNOR koji dobija 9.000 eura godišnje čine uglavnom simpatizeri DPS-a, a u OBNOR-u su opoziciono orjentisani...
2 komentar(a)
novac, torba, euro, Foto: Shutterstock.com
novac, torba, euro, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 09.12.2016. 17:45h

Tivatski odbor Organizacije boraca NOR - jugoslovenska opcija (OBNOR), zatražio je od Sekretarijata za finansije i ekonomski razvoj da bude ravnopravno tretiran u dodjeli budžetskih sredstava kao i Udruženje boraca NOR-a i antifašista (UBNOR).

OBNOR se u zahtjevu pozvao na mišljenje zaštitnika ljudskih prava Šućka Bakovića, kome su se 30. jula pritužbom obratili Savez OBNOR-a i Udruženje boraca ratova od 1990.

“Zaštitnik smatra da se zakonskim modelom finansiranja samo jedne nevladine organizacije koja baštini ideje i promoviše boračku organizaciju, narušava princip jednakosti i čini diskriminacija prema ostalim organizacijama koje imaju ili bi imale iste programske ciljeve i bile zasnovane na očuvanju vrijednosti potvrđenih kroz istorijsko i kulturno nasljeđe Crne Gore pod uslovom da ne postoje ograničenja zasnovana na Ustavu, međunarodnom pravu i zakonodavstu Crne Gore”, ističe se u aktu koji je donio Baković, po pritužbi zbog načina na koji Vlada, Ministarstvo finansija i Komisija za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću, novac daju samo UBNOR-u.

Opština Tivat već godinama za finansiranje lokalnog odbora UBNOR-a iz budžeta izdvaja po 9.000 eura i obezbjeđuje im prostorije za rad.

Tu organizaciju koja je naslijedila nekada jedinstveni SUBNOR, čine većinom simpatizari i aktivisti lokalnog DPS koji “baštine antifašizam i tekovine NOR-a”.

Na čelu tivatskog UBNOR-a je dugogodišnji sekretar OO DPS-a Tivta Dragiša Ćosović, a u toj organizaciji gotovo da više nema nijednog partizana koji se borio u Drugom svjetskom ratu.

OBNOR čine većinom ljudi opozicionog usmjerenja, koji smatraju da su crnogorski partizani 13. jula 1941. digli ustanak u sklopu opštenarodne borbe za oslobođenje Jugoslavije, a ne za obnovu suverene Crne Gore kako to često u javnim nastupima interpretiraju aktivisti UBNOR-a.

Lokalna vlast, pozivajući se na zakon o UBNOR-u, redovno je finasirala samo to udruženje kao “organizaciju od posebnog društvenog značaja”, dok je do sada odbijala svaki zahtjev OBNOR-a da bude izjednačen u pravima sa “procrnogorskom” boračkom organizacijom.

“Podsjećamo vas da smo se i ranije obraćali Opštini za pomoć jer sredstva namijenjena za finansiranje NVO koja se dodjeljuju na konkursu i koja smo dobili u tri navrata, nijesu mogla da pokriju troškove štampanja tri knjige koje smo do sada objavili. Ističemo da OBNOR Tivat funkcioniše bez službenog prostora i finansijskih sredstava neophodnih za rad“, piše u zahtjevu koji je Opštini dostavio predsjednik tivatskog OBNOR-a Mato Brguljan.

Bonus video: