U cijevima se gubi skoro tri od četiri litra vode

Cijena vode i kanalizacije povećana je neznatno u Opštini Tivat i Prijestonici Cetinje, dok je do smanjenja cijene došlo u Budvi. Najskuplju vodu plaćali Kotorani i Budvani - 1,65 eura po metru kubnom, dok su pravna lica na Cetinju plaćala 3,57 eura
2 komentar(a)
cjevovodi, Foto: Luka Zeković
cjevovodi, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.12.2016. 18:41h

Gubici vode usljed neispravnosti ili dotrajalosti mreže na primorju iznosili su lani 77,5 odsto, a u opštinama centralnog i sjevernog regiona 62,3 procenta.

U Vladinoj Informaciji o stanju u oblasti vodosnabdijevanja i upravljanja otpadnim vodama u 2015. godini piše da su najveći gubici zabilježeni u vodovodnim sistemima Cetinja, Kotora i Herceg Novog.

“U većini opština, obezbijeđen je kontinuitet u vodosnabdijevanju, izuzev prekida nastalih usljed otklanjanja kvarova na distributivnoj mreži”.

Cijena vode i kanalizacije povećana je neznatno u Opštini Tivat i Prijestonici Cetinje, dok je do smanjenja cijene došlo u Budvi. Najskuplju vodu plaćali Kotorani i Budvani - 1,65 eura po metru kubnom, dok su pravna lica na Cetinju plaćala 3,57 eura.

“U opštinama centralnog i sjevernog regiona, najveći gubici zabilježeni su u vodovodnom sistemu Berana, Rožaja i Žabljaka”.

Ispravnost vode za piće i sanitarno-higijenskog stanja vodovodnih objekata ispitivana je na 11.591 uzorku.

“Prema rezultatima mikrobioloških ispitivanja 7,2 odsto ispitanih uzoraka hlorisanih voda ne zadovoljava propisane norme higijenske ispravnosti, najčešće zbog povećanog ukupnog broja bakterija i identifikacije koliformnih bakterija. Na osnovu rezultata fizičko-hemijskih ispitivanja, devet odsto nije odgovaralo važećim propisima. Najčešći uzrok neispravnosti bio je nedovoljna koncetracija ili potpuno odsustvo rezidualnog hlora, kao i povećana mutnoća u periodu obilnijih padavina”.

Ispuštanje neprečišćenih otpadnih voda iz kanalizacionih mreža opština na primorju u more, kako se navodi, predstavlja značajan izvor ugrožavanja kvaliteta vode.

“Procenat priključenosti na kanalizacioni sistem bio je najniži u Kotoru i Tivtu u urbanom dijelu opštine, što ukazuje da znatan dio stanovnika nije još priključen na izgrađeni kanalizacioni sistem”.

Sistemi za prečišćavanje otpadnih voda u 2015. godini funkcionisali su u Podgorici, Mojkovcu i Žabljaku, a u probni rad je pušten i u Nikšiću.

Bonus video: