Opština Tivat najbolje sarađuje sa civilnim sektorom u razvoju grada

Priznanja će biti uručena na svečanosti koja će biti upriličena u ponedjeljak, 12. decembra u Podgorici
66 pregleda 2 komentar(a)
Tivat, Foto: Siniša Luković
Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 07.12.2016. 11:58h

Zajednica opština Crne Gore (ZOCG) dodijelila je Opštini Tivat priznanje za najbolju praksu u oblasti "Saradnja sa civilnim sektorom u ostvarivanju strateških ciljeva lokalne zajednice", a nagrađen je projekat "RE asistent i medijator u nastavi“.

"Opština Tivat je realizacijom projekta "RE asistent i medijator u nastavi" znatno doprinijela većoj uključenosti djece pripadnika romske i egipćanske populacije i poboljšanju uslova za njihovo obrazovanje djece na teritoriji opštine", stoji pored ostaloga, u obrazloženju odluke ZOCG.

Ovim projektom je za djecu koja pripadaju romskoj i egipćanskoj populaciji, angažovan jedan broj asistenata u OŠ "Drago Malović". Opština Tivat i NVO "Udruženje Egipćana" su zajedničkim aktivnostima uspostavili bazu podataka o učenicima RE populacije, a osnovali su i Kancelariju za RE pitanja u kojoj su angažovani obrazovni saradnici koji su sarađivali sa roditeljima, nastavnicima, upravom škole, Centrom za socijalni rad, pedagoškom službom. Organizovana je i školica za djecu predškolskog uzrasta, a sa ciljem njihove pripreme za upis na prvu godinu, kao i dodatna nastava za učenike OŠ, pripadnike RE populacije.

"Sve ove aktivnosti su doprinijele smanjenju problema jezičke barijere kod djece, rezultati upisa prvaka su značajno poboljšani, i povećan je nivo znanja učenika ostalih razreda osnovne škole. Kao rezultat projekta, ove godine je upisan rekordan broj RE djece u vrtić, osnovnu i srednju školu", piše u odluci o nagrađivanju Opštine Tivat.

Nagrađeni projekat prepoznat je kao veoma uspješna praksa, ne samo na nacionalnom već i na međunarodnom nivou, a kao primjer dobre prakse priznat je i od strane Savjeta Evrope i Evropske Unije.

Program "Najbolje prakse u lokalnoj samoupravi u Crnoj Gori" devetu godinu za redom realizuje Zajednica opština Crne Gore, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, a uz podršku Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), Misija u Crnoj Gori.

Priznanje najbolje prakse ove godine dodjeljeno je u tri oblasti: Opštini Mojkovac u oblasti "Zaštita životne sredine u funkciji održivog razvoja lokalne zajednice", Opštini Pljevlja u oblasti "funkcionisanje jedinica lokalnih samouprava u akcidentnim situacijama" i Opštini Tivat u oblasti "saradnja sa civilnim sektorom u ostvarivanju strateških ciljeva lokalne zajednice". Priznanja će biti uručena na svečanosti koja će biti upriličena u ponedjeljak, 12. decembra u Podgorici.

Bonus video: