Hercegnovljani najbolje platiše računa za vodu

“Cijena vode je najniža u Crnoj Gori , čak i u regionu, i nije se mijenjala od 2008 godine”, ustvrdila je Đaković
61 pregleda 0 komentar(a)
Vodovod, Foto: Slavica Kosić
Vodovod, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 06.12.2016. 15:34h

Novljani najurednije plaćaju račune za vodu u Crnoj Gori, kazala je na današnjoj konferenciji za novinare Jelena Đaković direktorica preduzeća Vodovod i kanalizacija. Naplata utrošene vode iznosi 96 odsto. Na drugoj strani gubici na vodovodnoj mreži dugoj oko 450 kilometara, su 74 odsto, ali je to pdržavni prosjek, tvrdi Đaković. Ona je najavila da će uskoro biti urađena analiza gubitaka vode, jer su nabavljeni aparati za njihovu detekcija.

Herceg Novi dobija 400 litara u sekundi vode preko Konavala u susjednoj Hrvatskoj što je dovoljno za snabdijevanje grada od oko 32 hiljade stanovnika, ali zbog konfiguracije terena, divljih priključaka , krađe vode, i neočitavanja vodomjera , neophodni su dodatni izvori: iz lokalnog izvorišta i iz regionalnog vodovoda.

“Cijena vode je najniža u Crnoj Gori , čak i u regionu, i nije se mijenjala od 2008 godine”, ustvrdila je Đaković.

Ona je kazala da će i ove, kao i prošle godine preduzeće poslovati pozitivno, jer su napravili racionalizaciju troškova, ali da da novca za značajnije investicije nemaju. Između ostalih nedostaju i rezervoari koj nisu obnavljani i rekonstruisani u posljednjih 30 godina.

U Vodovodu i kanalizaciji radi 136 radnika, što po evropskim standardima znači 30 do 40 prekobrojnih, mada je, objašnjava Đaković samo 20 radnika, realno višak. Nakon nove sistematizacije znače se tačan broj radnika potrebnih za optimalno funkcionisanje preduzeća.

Bonus video: