Tivat: Preminuo major Ivan Vulanović

Vulanović je za svoj profesionalni rad u Mornarici, odnosno novinarstvu dobio je brojna priznanja i nagrade, te odlikovanja - od medalje Zasluga za narod, do medalje za hrabrost
104 pregleda 6 komentar(a)
Ivan Vulanović, Foto: Siniša Luković
Ivan Vulanović, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 06.12.2016. 09:00h

Najstariji novinar u Crnoj Gori, mornaričko-tehnički major u penziji Ivan Vulanović, preminuo je juče u svom domu u Tivtu, u 99-toj godini života.

Iz rodnih Ozrinića kod Nikšića, Vulanović je prije Drugog svjetskog rata došao u Boku gdje je služio kao mornar u Kaljevskoj mornarici Jugoslavije. Nakon kapitalulacije Jugoslavije 16.aprila 1941, sa puškom se vratio u rodni kraj gdje se odmah poslije ustanka 13.jula, pridružio partizanima sa kojima je prošao gotovo sva bojišta u bivšoj Jugoslaviji.

Još kao partizan 1944. godine napisao je ssvoj prvi novinarski tekst objavljen u jednom od prvih brojeva „Pobjede“ čiji je dopisnik bio nekoliko decenija, sve do 1991. kada je prestao da piše.

Poslije Drugog svjetskog rata službovao je u Jugoslovenskoj Ratnoj mornarici u Tivtu i bio dugogodišnji dopisnik brojnih redakcija od Zagreba do Beograda – „Pobjede“, „Borbe“, „Večernjih novosti“, „4.jula“, „Boke“, „Čuvara Jadrana“, „Fronta“ i ostalih časopisa koji su izlazili u vrijeme SFRJ.

U svojim je tekstovima ostavio izuzetno vrijedno svjedočanstvo o polijeratnim godinama obnove u Boki, razvoja lokalne ekonomije i društveno-političkih odnosa, a njegova bogata foto arhiva jedan je od najvrijednijih izvora za proučavanje prošlosti Tivta u drugoj polovini 20.vijeka. “Danas novinari imaju sve aparate, kompjutere, šaljete odmah fotografije i tekstove. A ja sam se tada mučio, ako je bila recimo neka konferencija Vojno-pomorskog sektora, morao sam sve snimiti, doći kući, razviti film, izraditi sliku. Odmah poslije toga morao sam da trčim na aerodrom ili autobus da bi bilo objavljeno sjutra u novinama. Čekali smo u telefonskim kabinama pošte satima vezu sa stenografima da bismo predali tekst. Fotografije smo slali preko šofera "Tarinih" autobusa ili avionom.”-objasnio jeVulanović prije par godina svojim mlađim kolegama u Tivtu, kako su nekada radili on i još par starih bokeljskih novinara. Titov partizan, ostao je vjeran socijalističkoj revoluciji do kraja, pa ga brojna omladina pamti kao najživopisnijeg lika sa prije desetak godina obnovljenih proslava Dana mladosti u Tivtu, kako u bijeloj mornaričkoj uniformimJRM, sa petokrakom na oficirskoj šapki, prima štafetu mladosti ili predvodi kozaračko kolo. Bio je i dugogodišnji aktivista ovdašnjeg SUBNOR-a.

Vulanović koji je u penziju otišao još krajem šezdesetih, ostaće zapamćen i kao jedan od penzionera sa najdužim stažom u Crnoj Gori, a za svoj profesionalni rad u Mornarici, odnosno novinarstvu dobio je brojna priznanja i nagrade, te odlikovanja - od medalje Zasluga za narod, do medalje za hrabrost.

Ivan Vulanović biće sahranjen 7. decembra na gradskom groblju Brdišta u Tivtu.

Bonus video: