ŠEST DECENIJA LJEKARSKE PRAKSE MILINKA RADOJEVIĆA

Gospodina blage riječi održavaju pacijenti

Iako na pragu desete decenije Radojević i dalje radi
318 pregleda 1 komentar(a)
Milinko Radojević, Foto: Radomir Petrić
Milinko Radojević, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 04.12.2016. 20:08h

Iako na pragu desete decenije, primarijus dr Milinko Radojević i dalje ne odstupa od plemenite misije brige o pacijentima, a ove godine, Radojević je obilježio šestu deceniju aktivne ljekarske prakse. 

Sijedi gospodin blage riječi, kako ga odreda doživljavaju pacijenti privatne ultrazvučne i ginekološke ordinacije "Eskulap", čiji je direktor bez obzira na breme godina, i dan-danas sa podjednakom pažnjom prima sve koji mu dolaze u potrazi za pomoći.

"U Bar sam došao 1992. iz Skoplja, gdje sam bio vojni ljekar, sa činom pukovnika, u barskoj bolnici radio šest godina, a onda prešao u privatnu praksu i otvorio “Eskulap”. Još pomalo radim, zakazuju se pregledi kod mene, imam svoje redovne pacijente koji dolaze na kontrole, i to me održava, kao i izvanredno osoblje sa kojim sarađujem. Moj pristup je da svakom pacijentu posvetim maksimalnu pažnju i vrijeme koliko je to god moguće, bez obzira kakva je situacija", priča za”Vijesti” dr Radojević.

Rođen u Tomaševu kod Bijelog Polja 1929, na maturi se opredijelio za medicinu, “nekako mi je ležalo da budem ljekar”, i kao vojni stipendista diplomirao je 1956. na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Potom je radio širom bivše SFRJ, a najviše u Beogradu i u Makedoniji, gdje je u službi proveo punih 30 godina, zbog čega su ga i zvali Makedonac kada je došao u Bar. 

Specijalista je radiologije preko 40 godina, “ta specijalizacija mi je bila prikladna jer sam vizuelac”, a preko ultrazvuk aparata je i došao u prvi kontakt sa gradom u kojem živi već četvrt vijeka.

"Dok sam bio u Makedoniji, mi radiolozi smo iz Skoplja dolazili na ispomoć u barsku bolnicu, jer oni nisu imali radiologa, redovno smo se mijenjali, tako da sam znao Bar odranije. Kad sam prelazio konačno u Bar, direktor bolnice bio je dr Ljubo Živković, rekli su mu da ne može da zaposli stranca koji nije državljanin Crne Gore, na što je on odgovorio da se ja vraćam kući", kaže Radojević.

Kao aktivan član Udruženja radiologa Jugoslavije, nastupao je na kongresima i simpozijumima širom Evrope. Pomagao je ljudima i van ordinacije, “Nova Makedonija” je pisala kako je na ulici zatekao dječaka koji se sticajem okolnosti gušio, priskočio je i reanimacijom ga vratio iz mrtvih. Kako kaže, kada bi se vratio u vrijeme mature, opet bi se opredijelio za isti poziv.

"Pomaganje ljudima, spašavanje ljudskih života, borba za njihovo zdravlje, to je moja ideja vodilja kroz cijeli život. Mladim ljudima koji razmišljaju da li da se opredijele za medicinu, poručio bih da treba da računaju na to da tokom cijelog života moraju da uče, nijesu dovoljni diploma fakulteta i specijalizacija. Ljekar cijeli život mora da uči i da pomaže ljudima, to je njegova misija", poručio je dr Radojević. 

Preporučujemo za Vas