Neđeljko Zlatičanin će na ulicu s djecom: Krov nad glavom i pred Vladom čuva

Zlatičanin kaže da je više puta tražio da mu ne ruše kuću u Sutomoru jer je pokrenut postupak legalizacije...
108 pregleda 7 komentar(a)
Neđeljko Zlatičanin, Foto: Filip Roganović
Neđeljko Zlatičanin, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 29.11.2016. 09:23h

Neđeljko Zlatičanin protestovaće danas sa svojom djecom ispred zgrade Vlade zbog namjere nadležnih da mu u srijedu sruše kuću u Sutomoru.

On kaže da inspektori zaštite prostora sedmi put namjeravaju da im sruše kuću, iako su, tvrdi, predali zahtjev za legalizaciju.

Zlatičanin kaže da Inspekcija ne odustaje od rušenja, iako je njegova supruga, koja je i vlasnica kuće, na neurološkoj klinici.

On tvrdi da je njena bolest posljedica neprimjerenog i nezakonitog postupanja inspekcije.

O svemu je, kaže, obavijestio Upravu za inspekcijske poslove (UIP) i Upravu policije, ali inspekcija ne odustaje od rušenja.

Zlatičanin kaže da je više puta tražio da se obustavi rušenje njihove kuće u Sutomoru, jer je kod nadležnih organa pokrenut postupak legalizacije.

Ističe da posjeduje sve urbanističko-tehničke saglasnosti nadležnih službi Opštine Bar i da je izmirio sve dugove.

Prema Zakonu o reguralizaciji neformalnih objekata koji je u avgustu stupio na snagu, kuće čiji s vlasnici pokrenuli postupak legalizacije se ne smiju rušiti.

U UIP-u tvrde da je Zakon koji reguliše tu oblast stupio na snagu 31. avgusta, ali da će se primjenivati od 1. marta 2017. godine.

“Povodom podnijetog zahtjeva Zlatičanina za legalizaciju neformalnog objekta, nadležni Sekreterijat Opštine Bar je istog obavijestio o momentu primjene navedenog zakona, zbog čega je njegov zahtjev za odlaganje izvršenja rješenja za rušenja upućen Upravi za inspekcijske poslove, bez uticaja na drugačije odlučivanje u predmetnoj stvari”.

Zlatičanin je istakao da u barskoj Opštini ima više od 500 nelegalnih objekata.

“Od toga je većina objekata koju su gradili na državnom zemljištu. Mi smo gradili na našom zemljištu i želimo da legalizujemo kuću. Nemamo dug za vodu, struju ili porez. Nije mi jasno čemu ovakav odnos prema mojoj porodici”, kazao je Zlatičanin, otac četvoro djece.

“Vijesti” su pisale da je inspekcija pokušala da sruši dvospratnicu 26. avgusta, ali da su ih spriječili komšije i prijatelji porodice Zlatičanin...

Rješenjem je naloženo rušenje dva sprata kuće porodice koja se iz Vrake, u Albaniji, krajem prošlog vijeka vratila u Crnu Goru.

Zlatičanin je kazao da inspektori nijesu poštovali zakon, jer im nijesu dali zapisnik o izvršenju rušenja.

Bonus video: