Nikšićanin CGES-u: Ne dam ni stopu đedovine bez pravične nadoknade

“Odstupljeno je od projekta, čak je i trasa promijenjena”
106 pregleda 11 komentar(a)
dalekovod, Milorad Nikitović, Foto: Privatna arhiva
dalekovod, Milorad Nikitović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 28.11.2016. 16:57h

Penzioner iz Nikšića Milorad Nikitović poručio je da neće dozvoliti da mu Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) uzme ni stopu imanja bez pravične naknade.

U odgovoru na reagovanje CGES objavljeno pod naslovom “Izvinili smo se i platićemo štetu“, Nikitović je saopštio da je puno neistina.

“Nije tačno da je u pitanju samo gradnja 400 kV dalekovoda od primorja do Pljevalja, jer će se na iste te stubove dodati 110 kV vod, odnosno povraćaj od Nikšića prema Žabljaku što nigdje nijeste prijavili. Odstupljeno je od projekta, čak je i prvobitna trasa promijenjena i pristupljeno lakšoj varijanti preko privatnih livada i imanja kako bi troškovi bili manji, a od sredstava koje je uložila Evropska unija ostalo što više za vaše džepove. Nije istina ni to da na trasi kroz Bare Žugića kod Žabljaka, stub nije na mom imanju koje ste uzrovali i uništili bez bilo kakve saglasnosti. Tražio sam samo nacrt za prostor na kome je moje imanje, a ne kako navodite za cijelu trasu. Vještaci su izašli na teren da procijene pristupne puteve do stubnih mjesta, ali u katastru nema valjane dokumentacije. Pored toga, umjesto zajedničkog izlaska vještaka i komisija, svako djeluje za sebe, a mene izlažu troškovima i gubljenju vremena”.

Nikitović navodi da će oko budućeg dalekovoda biti zabranjena bilo kakva gradnja i da će taj prostor biti podložan zračenju i uticaju magnetnog polja.

“Ništa o tome ne znam jer mi nijeste pokazali planove i skice. Sugerišete da vam za 0,50 eura prodam đedovinu, misleći da ne znamo iskustva građana sa Krnova prilikom gradnje vjetrenjača. Odugovlačenjem želite da oslabite moju namjeru da zaštitim svoje. Kažete da ćete platiti onoliko koliko mislite, a da ja plaćam vještačenja. Pozivate se na projekat od državnog značaja i vršite pritisak na građane da prihvate ponuđene mizerne cijene kako bi od milijadru eura, koliko ste dobili od EU, što više ostalo vama i vašim direktorima. Kažete da nijeste dolazili i radili nasilno i noću, a ja imam fotografije koje 'kažu' da ni to nije istina. Čak su mi govorili da nemaju obaveze da traže vlasnike imanja i da će tako raditi i ubuduće jer je tako naredila država. A to je moje, privatna imovina je neprikosnovena. Moje imanje nećete uzeti ni stope bez pravične naknade, jer isto su pokušali kada su radili magistralu put do Žabljaka - ucjenjivali sitnim novcem da bi na Vrhovnom sudu gubili i naknadno plaćali i do 50 eura po kvadratu”.

Nikitović tvrdi da je u reagovanju CGES jedina istina izvinjenje vlasnicima imanja i obećanje nadoknada za oborena stabla.

Bonus video: