Herojima odali počast uz političke podjele

Obilježena godišnjica Pljevaljske bitke i formiranja divizije Garibaldi
261 pregleda 1 komentar(a)
pljevaljska bitka, Foto: Goran Malidžan
pljevaljska bitka, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 01.12.2018. 15:23h

Uz političke podjele, u Pljevljima je danas obilježeno 77 godina od Pljevaljske bitke i 75 od formiranja italijanske divizije Garibaldi. Nakon polaganja vijenaca na Stražici, položeni su i vijenci na spomenik koji je 1983. godine podignut u selu Mrzovići, gdje je 1943. osnovana jedinica Garibaldi.

Opština Pljevlja i SUBNOR, u saradnji sa Udruženjem boraca NOR-a i antifašista Pljevalja, okupili su se u 10 časova na Stražici. Tom skupu prisustvovali su predstavnici DPS-a i SD-a. Sat kasnije, na istom mjestu vijence su položili predstavnici Opštinske organizacije boraca NOR-a čiji je predsjednik Vidoje Despotović, a skupu su prisustvovali predstavnici SNP-a i Demokarata, ali i sekretar Sekretarijata za društvene djelatnosti Mersudin Halilović.

Nakon polaganja vijenaca, u Domu kulture u Pljevljima organizovana je i Akademija "Crvena zastava slobode". Svečanosti je prisustvoao i italijanski ambasador u Crnoj Gori Luka Zelioli i predstavnici italijanske vojske.

Gradonačelnik Mirko Đačić kazao je da će antifašizam prestavljati temeljnu vrijednost Crne Gore sve dok bude postajala.

"Spomenik na Stražici svakog dana podsjećaće nas na ideale slobode i pravde. Podsjećaće nas na antifašizam kao temeljnu vrijednost koju ćemo ostaviti našim potomcima. Podsjećaće nas na najdužu i najsvjetliju noć u istoriji našeg grada. Noć kada su hrabri partizanski borci krenuli u odlučujuću borbu za oslobođenje Pljevalja. Od oko 4000 boraca, njih 500 je goloruko jurišalo na neprijatelja. Nizali su uspjeh za uspjehom, osvajali dio po dio grada. Vjerovali su u pobjedu. Iskra slobodarstva i antifašizma upaljena 13. jula razbuktala se svom silinom u mrazom okovanim Pljevljima. Ostala je uvijek da nas sjeća na zavjet zajedništva... Bitka je završena porazom. Grad je ostatak decembra proživio u paklu. Hapšenja i progoni postal su svakodnevica”, rekao je Đačić.

Nakon kapitulacije Italije, u Pljevljima je 2. decembra 1943. osnovana divizija Garibaldi, koja se priključila Narodno-oslobodilačkoj borbi. Mnogi Italijani ostavili su živote za oslobođenje Crne Gore...

Predsjednik SUBNOR-a Zuvdija Hodžić kazao je da je Crna Gora bil zadivljena junaštvom pripadnika jedinice Garibaldi, a Njemci iznenađeni otporom koji su im pružali. Ambasodor Zelioli kazao je da su Pljevlja mjesto puno simbolizma.

"Jer su upravo ovdje dvije godine ranije Italijani i partizani imali krvavi sukob. Ovaj grad, 77 i 75 godina kasnije, mjesto je gdje su se Italijani i Crnogorci okupili u znak odavanja počasti i jednima i drugima".

Načelnik Vojske Crne Gore Dragutin Dakić kazao da je Bitka za Pljevlja bila gotova nužnost, jer je nakon nje došlo do spajanja crnogorskih jedinica sa partizanskim snagama iz Srbije i Hercegovine.

"Crna Gora nikada nije brojala mrtve niti ih je oplakivala. Ona ih je proslavljala u svakoj novoj pobjedi uzdižući se kao Feniks do slobode”.

U Pljevaljskoj bici poginulo je 236 boraca, od kojih njih 214 počiva u grobnici na Stražici.

"Među njima su i narodni heroji Vuk Knežević, Dušan Obradović, Petar Jovićević i Lazar Radojević”, rekao je Despotović.

Galerija

Bonus video: