Tendere ruše žalbe u zadnji čas

Jakšić je rekao da kašnjenja u projektima ima i zbog eksproprijacije, odnosno da pojedini vlasnici zemljišta ne pristaju na cijenu koja je ponuđena od Komisije, pa se nakon toga pokreću sudski postupci
70 pregleda 0 komentar(a)
Miomir Jakšić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miomir Jakšić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.11.2016. 19:09h

Gradski sekretar za finansije Miomir Jakšić saopštio je juče da je budžet Glavnog grada za 2017. godinu, koji je planiran na iznos od 57,3 miliona eura, realan i urađen po smjernicama Ministarstva finansija.

“Saglasnost za njega još nijesmo dobili, zbog problema oko formiranja nove vlade, ali očekujemo da će to brzo biti”, kazao je Jakšić na javnoj raspravi o Nacrtu Odluke o budžetu za iduću godinu.

On je istakao da su smjernice Ministarstva finansija da u okviru kapitalnih projekata, moraju da se završe oni koji su započeti, a da je skoro 70 odsto novca za budžet 2017. obezbijeđeno iz sopstvenih prihoda.

On je odgovarajući na pitanje odbornice Demokrata Zdenke Popović, kazao da su podnijeli zahtjev Ministarstvu finansija za prekoračenje deficita od 15 odsto, od ukupno planiranih prihoda budžeta za 2017. godinu.

Popović je ocijenila da je Glavni grad ponovo prekršio Zakon o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, jer je Odlukom o budžetu Podgorice za 2017. godinu planirao gotovinski deficit u iznosu od 8,6 miliona eura, što čini 15 odsto ukupno planiranih prihoda budžeta. Jakšić je kazao, odgovarajući odborniku Demokrata Vladimiru Vujoviću, na pitanje ko je odgovoran za neralizovanje budžeta, da neki kapitalni projekti nijesu urađeni zbog problema sa realizacijom tendera, koji se dosta puta ponavljaju i koji zbog procedura traju dugo.

“Dešava nam se redovno da nam tenderi propadaju zbog žalbi, koje stižu u posljednjem trenutku, zadnji put se desilo da je to bilo pet minuta prije otvaranja ponuda. Zbog toga smo na kolegijumima tražili rješenje, razmatrali mogućnosti, čak i krivično da gonimo lica koja to rade, jer nam zadaju glavobolju”, kazao je Jakšić.

On je rekao da kašnjenja u projektima ima i zbog eksproprijacije, odnosno da pojedini vlasnici zemljišta ne pristaju na cijenu koja je ponuđena od Komisije, pa se nakon toga pokreću sudski postupci.

Popović je pitala zbog čega su svi izdaci značajno povećani u odnosu na 2016. i 2015. godinu.

Bruto zarade zaposlenih u sistemu Glavnog grada su planirane na iznos od 10,3 miliona što je, kako je ocijenila, za 800. 000 eura više nego 2016, 1,6 miliona više nego 2015. ili 2,2 miliona više nego 2014. godine.

“To pravdate formiranjem novih organizacionih cjelina...”, kazala je Popović. Jakšić je rekao da su ti izdaci 80 odsto veći zbog povećanog zapošljavanja, a 20 procenata zbog povećanja zarada funkcionerima i imenovanim licima.

“Moramo zaposliti nove ljude u Komunalnoj policiji, što je definisano novim Zakonom o toj oblasti, novi zaposleni su u Ustanovi na Kakarickoj gori, gdje je otvoren ženski paviljon. U Dnevnom centru imamo potrebu za većim brojem službenika...”, kazao je Jakšić.

Rakčević: U administraciji 3.000 zaposlenih je previše

Odbornik URA Luka Rakčević kazao je da je u gradskim službama i preduzećima previše zaposlenih, odnosno da je taj broj oko tri hiljade.

“Imate podatak da je u preduzeću 'Vodovod i kanalizacija' posljednjih godina enormno uvećan broj zaposlenih, gdje se za plate izdvaja sad preko pet miliona eura. Takvim preduzećima se daje veliki novac iz budžeta, a iako ostvaruju velike prihode, ne mogu da izmiruju plate”, kazao je Rakčević .

Jakšić je kazao da je „Vodovod i kanalizacija” privredno društvo, koje se kao i druga takva, finansira iz sopstvenih prihoda, a da se iz Glavnog grada izdvaja novac za poslove od opšteg interesa.

Bonus video: