Prečišćavaće i otpadne vode kraj jezera

Bivši sekretar za urbanizam u kolašinskoj Opštini Vladan Bulatović, koji je izdao urbanističko-tehniče uslove za novi restoran, ranije je kazao da će posebna pažnja biti posvećena tretmanu otpadnih voda
87 pregleda 0 komentar(a)
trotoar Biogradsko jezero, Foto: Dragana Šćepanović
trotoar Biogradsko jezero, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 25.11.2016. 17:53h

Izgradnja restorana u Nacionalnom parku “Biogradska gora” privode se kraju.

Iz Direkcije za javne radove (DJR) saopštili su da je završeno oblaganje platoa i trotoara kamenim pločama, keramičarski i bravarski radovi, montaža kuhinjske opreme i sanitarija i povezivanje i montaža termotehničkih instalacija.

“U toku su radovi na izradi zidova biološkog uređaja za prečišćavanje otpadnih voda (bioareacijski bazen i bazen za dezinfekciju) i radovi na oblaganju potpornih zidova kamenim pločama. Izvođač radova je 'Eurozox' d.o.o. iz Danilovgrada”, piše u saopštenju.

Novi restoran pored Biogradskog jezera izgrađen je nad podrumom starog koji je srušen, a koji je građen prije pola vijeka.

Bivši sekretar za urbanizam u kolašinskoj Opštini Vladan Bulatović, koji je izdao urbanističko-tehniče uslove za novi restoran, ranije je kazao da će posebna pažnja biti posvećena tretmanu otpadnih voda.

“U toj oblasti, sekretarijat je zadao najviše standarde. Tako će biti napravljeni 'bio diskovi' , to jest postrojenja, koja će na mnogo kvalitetniji način nego do sada prečišćavati otpadne vode“.

Nakadašnji dugogodišnji direktor Nacionalnog parka “Biogradska gora” Dragiša Dožić u više navrata apelovao je na nadležne da spriječe izgradnju hotela i restorana na samoj obali jezera.

On je isticao da turistički objekti treba da se grade na ranije predviđenoj lokaciji - Kraljevo kolo.

Dožić je ocijenio da su napravljene bitne izmjene kada je riječ o zaštitnim zonama parka, što pogoduje jedino “profitersko-menadžerskim grupama”, dok prašumu devastira i udaljava od upisa na listu svjetske prirodne baštine

Bonus video: