Kaluđerović: Posao nakon fakulteta nije poklon onih koji su na vlasti

Povodom 17. novembra Međunarodnog dana studenata i srednjoškolaca, Socijalistička narodna partija uputila je čestitu svim mladim sugrađanima i sugrađankama koji se, zaslugom dosadašnje vlasti, nezasluženo nalaze na margini društva, umjesto da budu pokretačka snaga razvoja Crne Gore
56 pregleda 3 komentar(a)
Slađana Kaluđerović, Foto: SNP
Slađana Kaluđerović, Foto: SNP
Ažurirano: 17.11.2016. 13:04h

Portparolka SNP-a Slađana Kaluđerović sa žaljenjem je konstatovala da trenutni položaj studenata i srednjoškolaca u Crnoj Gori ni izbliza ne zadovoljava njihove potrebe u pogledu školovanja, studiranja i zapošljavanja.

Povodom 17. novembra Međunarodnog dana studenata i srednjoškolaca, Socijalistička narodna partija uputila je čestitu svim mladim sugrađanima i sugrađankama koji se, zaslugom dosadašnje vlasti, nezasluženo nalaze na margini društva, umjesto da budu pokretačka snaga razvoja Crne Gore.

"Mladi ljudi su uvijek bili pokretači promjena, a pravi primjer su praški studenti i srednjoškolci koji su na današnji dan 1939. godine, zbog mirnog protesta protiv nacističke okupacije svoje zemlje, strijeljani bez suđenja. Mora se čuti i uvažiti glas mladih predstavnika iz srednjih škola i fakulteta, na kojima počiva budućnost Crne Gore. SNP će nastaviti sa zalaganjem da se brojni problemi te populacije hitno rješavaju. Ključ svega vidimo u jačanju kritičke svijesti i angažmanu upravo mladih ljudi. Zato ih pozivamo da se uključe u procese, koji su od vitalnog značaja za budućnost Crne Gore", kazala je Kaluđerović.

One je saopštil da svima mora postati jasno da posao nakon završenog fakulteta ili srednje škole nije poklon onih koji su na vlasti, već zasluga osobe koja je spremna da stečeno znanje stavi u funkciju razvoja zemlje.

"SNP ukazuje na neophodnost reformi, prvenstveno u oblasti visokog obrazovanja, koje će studije učiniti efikasnijim i uskladiti ih sa potrebama tržišta rada u Crnoj Gori. Podržavamo stavove većine studenata koji insistiraju na više prakse na fakultetima u toku studiranja, kako bi u skoroj budućnosti na najbolji način valorizovali i praktičnim iskustvom upotpunili teorijska znanja koja im, bez prakse, ne pomažu mnogo u obavljanju stručnih poslova", kazala je Kaluđerović.

Ona je dodala da se SNP zalaže i za povećanje dostupnosti kulturnih sadržaja za mlade, omogućavanje besplatnog Interneta u svim školama.

"Posebnu pažnju treba posvetiti izgradnji novih i opremanju postojećih objekata za sport, kao i razvijanju besplatnih aktivnosti sportskih klubova i centara. Takođe ćemo značajnu pažnju posvetiti realizaciji projekta omladinskog preduzetništva putem kreiranja posebnih programa za mlade u ovoj oblasti. SNP se zalaže i za dodatno uspostavljanje saradnje sa saobraćajnim preduzećima kako bi se na nivou države sklopili novi sporazumi i dogovori o popustima i povlasticama u putničkom saobraćaju za sve oblike javnog transporta za studente i srednjoškolce", zaključila je Kaluđerović.

Bonus video: