Pustio dva voza na isti kolosijek

Do incidenta je došlo jer je otpravnik vozova nestručno rukovao uređajem, saopšteno iz Željezničke infrastrukture
170 pregleda 8 komentar(a)
Vozovi, ŽICG, ŽPCG, Foto: Boris Pejović
Vozovi, ŽICG, ŽPCG, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.11.2016. 07:07h

Dežurni otpravnik vozova odgovoran je za incident u Lutovu, kod Kolašina, gdje su se brzi i lokalni voz našli na istom kolosijeku.

To je pokazao nalaz komisija Željezničke infrastrukture (ŽICG) koje su ispitivale okolnosti incidenta od 15. oktobra.

Iz ŽICG je saopšteno da je otpravnik udaljen sa posla do okončanja disciplinskog postupka, zbog incidenta o kojem su “Vijesti” ranije pisale.

“Dežurni otpravnik vozova je svojim nestručnim rukovanjem staničnom postavnicom, usljed nepravilnog obezbjeđenja puta vožnje, omogućio jednovremeni ulazak dva voza na isti kolosijek suprotno odredbama važećih propisa“, piše u odgovoru ŽICG.

Tvrde da je uređaj za skretanje šina u ukrsnici Lutovo bio ispravan u trenutku incidenta, “na osnovu evidencije dežurnog otpravnika vozova“.

“I pored propusta od strane dežurnog otpravnika vozova, u ovom incidentu nije moglo doći do kontakta dva voza iz razloga što je istim dozvoljen ulazak sa opreznom vožnjom od 10 kilometara na čas, a mjesne prilike i vremenski uslovi su bili povoljni. Komisija je utvrdila da su se dva voza zaustavila na razdaljini od 140 metara“.

Time je potvrđeno pisanje “Vijesti” da je nesreća izbjegnuta jer su se oba voza sporo kretala.

Više izvora ispričalo je tada da je međunarodni brzi voz ušao na kolosijek kojim je saobraćao lokalni iz Bijelog Polja...

Iz ŽICG su istakli da će uvesti vanredno školovanje i provjeru znanja izvršnog osoblja, “u cilju preventivnog djelovanja na pojavu događaja koji negativno utiču na bezbjednost željezničkog saobraćaja”.

Bonus video: