CGES: Izvinili smo se i platićemo štetu

Izgradnja dalekovoda je teška i komplikovana, pa CGES ulaže maksimalne napore da svim vlasnicima zemljišta izađe u susret
96 pregleda 0 komentar(a)
imanje, Žabljak, Foto: Privatna arhiva
imanje, Žabljak, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 10.11.2016. 19:25h

Iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema reagovali su juče na tekst “Haraju imanjima kao po svojima”, objavljen 7. novembra.

“U postupku eksproprijacije zemljišta za stubna mjesta 400 kV dalekovoda 'Čevo-Pljevlja', u toku 2013. i 2014. godine, donesena su odgovarajuća rješenja i izvršena isplata za zemljište na kojima je predviđena izgradnja dva stuba, a koje je bilo u suvlasništvu porodice Nikitović.

U skladu sa Zakonom o eksproprijaciji, nadležni državni organ je izradio elaborate eksproprijacije za pristupne puteve i izvršio procjenu vrijednosti zemljišta.

Obezbijeđena sredstva za tu namjenu deponovana su na račun Ministarstva finansija, sve u skladu sa Zakonom o eksproprijaciji i pred Upravom za nekretnine - Žabljak pokrenut je postupak eksproprijacije - uspostavljanje prava službenosti radi izgradnje pristupnih puteva. Kako bi se stekli uslovi za izvođenje radova, interes CGES-a je da sprovođenje postupka realizuje što je moguće prije. Uprava za nekretnine je u postupku eksproprijacije za pristupne puteve, nakon rasprave, angažovala vještake koji su 30. 10. 2016. godine izvršili uvid na 'licu mjesta'. Izlasku vještaka prisustvovali su i vlasnici zemljišta. Nalaz vještaka još nije dostavljen.

Izlaskom na teren se konstatuje, da je prilikom izvođenja radova na stubnom mjestu, koje se nalazi na zemljištu pored parcele koja je u vlasništvu Nikitovića, izvođač koristio i dio zemljišta u vlasništvu pomenute porodice. Kako ova šteta nije predmet postupka eksproprijacije, a samim tim ni nalaza Komisije, CGES se izvinio vlasniku i u dogovoru sa njim preduzeo aktivnosti u dijelu angažovanja vještaka koji bi procijenili nastalu štetu. Sve to govori da je CGES preuzeo odgovornost za nastalu štetu kao i obavezu za izmirenje iste. Zbog loših vremenskih prilika, a u dogovoru i uz odobrenje vlasnika, izlazak na teren nije obavljen prošle nedelje, već je odložen za ovu nedelju.

CGES izvođaču dostavlja podatke na kojim stubnim mjestima su riješeni imovinski odnosi i obezbijeđen pristup. Kako sa porodicom Nikitović, koji su suvlasnici dijela puta do stubnih mjesta koja su od njih ekspropriisana, nije postignut sporazum, izvođač nema dozvolu za izvođenje radova na tim lokacijama. CGES, odnosno izvođač radova ne izvodi nikakve, kako Nikitović konstatuje - 'tajne radove', već se aktivnosti izvode u skladu sa zakonskom regulativom.

Svi podaci koji su vezani za postupak eksproprijacije - uspostavljanje prava službenosti radi izgradnje puteva za DV 400 kV 'Čevo-Pljevlja', bili su u posjedu predstavnika CGES-a kako na raspravi u Upravi za nekretnine, tako i prilikom izlaska na teren, u koje je svako zainteresovano lice moglo imati uvid. Vlasnik je zahtijevao podatke koji nijesu vezani samo za pristupne puteve već i za trasu dalekovoda. Svi podaci će mu biti obezbijeđeni.

Realizacija aktivnosti na izgradnji dalekovoda, naročito velike dužine kakav je DV 'Čevo-Pljevlja', je izuzetno teška i komplikovana, tako da CGES ulaže maksimalne napore da svim vlasnicima zemljišta izađe u susret i u dijelu pružanja informacija o detaljima projekta i tokom postupaka definisanih zakonskom regulativom, (javne rasprave i postupci eksproprijacije), ali i u direktnoj komunikaciji”, piše u reagovanju CGES-a.

Bonus video: