Optužio Crnogorski elektroprenos da hara po privatnim imanjima kao po svojima

“Prijete, pozivaju se na policiju i ne dozvoljavaju uvid u spise kako bi se ostvarila adekvatna nadoknada za pričinjenu štetu”
150 pregleda 2 komentar(a)
CGES radovi imanja, Foto: Privatna arhiva
CGES radovi imanja, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 07.11.2016. 16:27h

Penzioner iz Nikšića Milorad Nikitović kazao je da su službenici Crnogorskog elektroprenosa napravili ogromnu štetu na njegovom imanju u Barama Žugića, tokom aktuelnih radova na trasi dalekovoda od primorja do Pljevalja.

Tvrdi da su njihova ali i druga imanja mimo propisa devastirana probojima puteva, prema pozicijama za postavljanje stubova.

"Livade su na bezbroj mjesta ugažene zbog prolaska vozila. Radne mašine devastirale su mnogo veće površine od onih potrebnih za betoniranje stubnih mjesta. Nepotrebno su nam porušena brojna stable četinara i lišćara. I nikog od nas nikad nijesu konsultovali već od prvog dana rade nasilno i samovlasno, ne priznajući cjelokupnu koncesiju, već haraju po imanjima kako hoće. Novac za dalekovod obezbijedila je Evropska unija a oni hoće da na štetu naroda stvore uslove za transport električne energije. Prijete, pozivaju se na policiju i ne dozvoljavaju da izvršimo uvid u dokumentaciju kako bi se ostvarila adekvatna nadoknada za pričinjenu štetu. U žabljačkom katastru, zarad prljavih poslova, stalno mijenjaju rukovodstvo. Da podnesemo bilo kakav zahtjev, traže da plaćamo takse i dodatno nas materijalno opterećuju", kazao je Nikitović.

Dodao je da je po zahtjevu njegove porodice katastar na Žabljaku donio zaključak da se obave potrebna vještačenja, ali da taj posao nije okončan.

Kaže da su obustavili izgradnju betonskih pozicija za dva stubna mjesta koja su na njihovom imanju.

U žabljačkoj policiji podnio je krivičnu prijavu protiv Crnogorskog elektroprenosnog sistema i zahtijevao službenost i prekid radova.

"Sredinom oktobra u Opštini Žabljak održana je javna rasprava koja je trajala pet minuta, pa je odložena jer predstavnici elektroprenosa i katastra nijesu imali potrebnu dokumentaciju. Krajem oktobra iz naših izvora saznali smo da će, radi vršenja procjene štete, na terenu biti vještaci. Našli smo se sa njima na našem imanju. Bez bilo kakvog plana puteva ili dokumenta obišli su prostor govoreći da će narednih dana izraditi skice i planove, konstatovati štete i da će nam dostaviti nalaze nakon čega treba da se dogovorimo sa elektroprivredom i katastrom oko nadoknade”, kazao je.

Nikitović dodaje da, uprkos zabrani, pored njih prolaze građevinske mašine i vozila. Rekao je da je dokumentovao sve tajne radove CGES-a.

Bonus video: