Na posao čeka 723 visokoškolca sa diplomom FPN-a

Na početku godine bilo je 677 nezaposlenih sa diplomom FPN, od kojih 70 sa bečelor diplomom smjera međunarodni odnosi, potom specijalista sa diplomom socijalna politika i socijalni rad 65 i bečelor diplomom sa novinarstva njih 60
565 pregleda 6 komentar(a)
Fakultet političkih nauka, Foto: Zoran Đurić
Fakultet političkih nauka, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 06.11.2016. 12:14h

Na crnogorskom tržištu rada postoji određena zasićenost zanimanjima za koje je potrebna diploma Fakulteta političkih nauka (FPN) a na posao čeka 723 visokoškolca te univerzitetske jedinice, kazali su iz Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG).

"Ukupno posmatrajući, može se konstatovati, ali više na nivou indikativnog, određena zasićenost zanimanja, ali se to ne može generalizovati jer je kod nekih zanimanja stanje znatno povoljnije", rekli su iz ZZZCG agenciji MINA.

Prema podacima kojima ta institucija raspolaže, 723 visokoškolca sa diplomom FPN čeka zaposlenje.

Na početku godine bilo je 677 nezaposlenih sa diplomom FPN, od kojih 70 sa bečelor diplomom smjera međunarodni odnosi, potom specijalista sa diplomom socijalna politika i socijalni rad 65 i bečelor diplomom sa novinarstva njih 60.

Za prvih deset mjeseci novoprijavljenih je 376, od čega najviše sa smjera za socijalni rad, sa bečelor diplomom njih 41, specijalista sa smjera socijalna politika i socijalni rad je 37 i sa sa bečelor diplomom smjera međunarodni odnosi njih 32.

Za prvih deset mjeseci ove godine oglašeno je 54 radnih mjesta a zaposlilo se 106 osoba.

Kada je u pitanju stepen obrazovanja, sa završenim osnovnim studijma, odnosno onih koji su završili po bolonjskom sistemu, bez posla je 414 visokoškolaca. Od tog broja, najviše ih je sa smjera međunarodni odnosi, njh 76, sa smjera za socijalni rad 74 a sa novinarstva 71.

Njih 79, koji su završili po starom sistemu, čeka zaposlenje. Od toga je sa novinarskog smjera 33 a sa politikološkog njih 28.

Bez posla je 214 specijalista političkih nauka. Najviše ih je sa smjera socijalna politika i socijalni rad 57, slijede oni sa smjera politikologija 38 a sa međunarodnih odnosa i diplomatije ih je 37.

Sa diplomom magistra od njih 16, po troje je sa smjera komunikologija i socijalna politika i socijalni rad.

Kako su kazali, kod studijskih programa FPN-a, dužina čekanja na zaposlenje je (preko jedne godine) kod nešto veće u odnosu na ukupno nezaposlene visokoškolce (52,6 odsto u odnosu na 50,3 odsto).

Oni su saopštili da upoređivanje struke FPN sa drugim koje se nalaze na evidenciji Zavoda, odnosno pitanje da li je to veliki broj, ne može biti relevantno.

"Neki fakulteti produkuju znatno veći broj zanimanja, odnosno radi se o velikim nominalnim razlikama, ali se to posredno može sagledati kroz dinamiku i obim zapošljavanja", pojasnili su iz ZZZCG.

Tako je, dodali su, odnos obima zapošljavanja i evidentirane ponude navedenih studijskih programa u ovoj godini bio nepovoljniji u odnosu na ukupna visokoškolska zanimanja (10 odsto na prema 17).

"Isto tako obim zapošljavanja i priliv novoprijavljenih bez staža je takođe nepovoljniji, s obzirom na to da je kod ukupnog visokog obrazovanja zapošljavanje na godišnjem nivou bilo 25 odsto veće, a kod studijskih programa koje posmatramo 40 odsto niže«, rekli su iz ZZZCG.

Tekst je urađen u okviru projekta pod nazivom Info servis o visokom obrazovanju, koji finansira Komisija za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću.

Bonus video: