CGO: DPS-u sat više nego drugima

Nakon DPS-a, najzastupljeniji u Dnevniku 2 bio je Ključ, a potom SD. DF i Pozitivna dobile prilično isti prostor...
1 komentar(a)
Damir Nikočević, CGO, Foto: CGO
Damir Nikočević, CGO, Foto: CGO
Ažurirano: 05.11.2016. 13:58h

Demokratska partija socijalista (DPS) imala je ubjedljivo najviše prostora na Televiziji Crne Gore (TVCG) od ukupno opredijeljenog vremena za predizbornu kampanju.

Prema istraživanju Centra za građansko obrazovanje (CGO), u centralnoj informativnoj emisiji TVCG - Dnevniku 2, tokom predizborne kampanje DPS je dobio gotovo dva sata prostora (1:58:39).

To je gotovo sat više nego što je dobila druga najzastupljenija politička grupacija - Velika koalicija Ključ.

“Najviše zahvaljujući predstavnicima (DPS-a) u izvršnoj vlasti, koji su ujedno bili i kandidati za poslanike”, kazao je, predstavljajući rezultate, Damir Nikočević na konferenciji za medije.

Nakon DPS-a, najviše prostora u Dnevniku 2 imali su predstavnici Velike koalicije Ključ i Socijaldemokrate (SD) Ivana Brajovića, saopštio je Nikočević.

On je precizirao da su se predstavnici koalicije Ključ pojavljivali preko pola sata više u odnosu na najjači opozicioni parlamentarni subjekt - Demokratski front (DF), i to prvenstveno zahvaljujući ministru policije Goranu Daniloviću.

DF je, tvrdi Nikočević, u Dnevniku 2 bio zastupljen ukupno 39 minuta i 49 sekundi, a Pozitivna Crna Gora, koja nije uspjela da uđe u parlament, minut manje.

“Na začelju su SDP i Demokrate. Najmanje zastupljene u Dnevniku 2, od izbornih lista koje su izborile parlamentarni status, bile su manjinske partije i koalicije”, kazao je Nikočević.

On je ocijenio da je napravljen određeni napredak u predizbornom izvještavanju, ali da nalazi i dalje ukazuju na indirektno favorizovanje vladajuće opcije što ne može biti u interesu TVCG kao javnog servisa koji bi trebalo da bude izvor informacija za sve građane, nezavisno od političkog opredjeljenja.

Nikočević, međutim, tvrdi da je istraživanje pokazalo da opozicioni predstavnici u Vladi izbornog povjerenja nisu imali jednak tretman kao i njihove kolege iz DPS-a, SD-a i Pozitivne.

“Konkretno, u Dnevniku 2, nemamo nijedno pojavljivanje ministra finansija i kandidata SDP-a za poslanika, osim u izbornom bloku”.

Nikočević je kazao da je najpozitivniji i najizbalansiraniji pristup CGO tim zabilježiio u debatama za lokalne izbore u kojima je novinar Saša Klikovac korektno i u skladu sa pravilima vodio sve četiri emisije.

“Konačno, i pored navedenih nedostatnosti, primjetan je napredak u predizbornom izvještavanju javnog servisa što može biti rezultat činjenice da je uredništvo neposredno prije izbora promijenjeno, kao i da je postojala stručna pomoć kroz angažman Tomislava Špoljara iz HRT-a“.

Predmet analize CGO bili su i specijalne emisije TVCG.

Bonus video: