"CG da primjenjuje Pariski sporazum i odustane od izgradnje termoelektrane u Pljevljima"

"U svijetlu stupanja na snagu Pariskog sporazuma, krajnje je vrijeme da Vlada i formalno odustane od izgradnje novog bloka u Pljevljima, čijim ciljevima ovaj projekat direktno protivrječi. Štaviše, nedostatak interesovanja evropskih investitora za ovaj projekat je jasan signal da nakon Pariza, u Evropi više nema prostora za ulaganje u postrojenja na ugalj", kazala je Sanja Orlandić iz Green Home-a
116 pregleda 2 komentar(a)
Green Home, Foto: Green Home
Green Home, Foto: Green Home
Ažurirano: 04.11.2016. 10:59h

Crna Gora bi trebala da promjenjuje Pariski sporazum o klimatskim promjenama i da odustane od izgradne Termoelektrane u Pljevljima, saopšteno je danas iz NVO Green Home.

"Pariski sporazum o klimatskim promjenama danas stupa na snagu, dok u ponedjeljak 7. novembra počinje 22. Konferencija UN o klimatskim promjenama, gdje će se diskutovati detalji primjene Pariskog sporazuma. NVO Green Home i Evropska mreža nevladinih organizacija koje se bave klimatskim promjenama – CAN Europe pozivaju nadležne organe Crne Gore da hitno pristupe ratifikaciji Pariskog sporazuma, ali i da pokažu spremnost na njegovu odlučnu primjenu, tako što će odustati od izgradnje termoelektrane u Pljevljima", navodi se u saopštenju Green Home-a.

U saopštenju se dodaje da je Pariski sporazum usvojen prošlog decembra na svjetskom klimatskom Samitu u Parizu, pri čemu se preko 190 zemalja svijeta, uključujući i Crnu Goru, obavezalo da će progresivno smanjivati svoje emisije gasova staklene bašte, do nultog nivoa emisija u drugoj polovini ovog vijeka.

"Da bi Sporazum stupio na snagu, bilo je potrebno da ga ratifikuje preko 55 zemalja svijeta, koje zajedno čine preko 55% svjetskih emisija gasova staklene bašte. U do sada nezapamćenom izrazu političke volje i jedinstva širom svijeta, oba uslova su ispunjena. Tako Pariski sporazum stupa na snagu danas, 4. novembra, manje od godinu dana nakon usvajanja. To je jedan od rekorda za najbrže stupanje na snagu jedne globalne konvencije", kaže se u saopštenju.

"U svijetlu stupanja na snagu Pariskog sporazuma, krajnje je vrijeme da Vlada i formalno odustane od izgradnje novog bloka u Pljevljima, čijim ciljevima ovaj projekat direktno protivrječi. Štaviše, nedostatak interesovanja evropskih investitora za ovaj projekat je jasan signal da nakon Pariza, u Evropi više nema prostora za ulaganje u postrojenja na ugalj", kazala je Sanja Orlandić iz Green Home-a.

U saopštenj dalje piše da Pariski sporazum stupa na snagu samo nekoliko dana prije početka velike UN konferencije o klimi, koja se održava od 7-18. novembra u Marakešu.

"U Marakešu će se raspravljati o detaljima primjene Pariskog sporazuma, odnosno o mjerama koje će omogućiti drastično smanjenje emisija gasova staklene bašte u narednim godinama. Države koje sporazum još nisu ratifikovale – poput Crne Gore – pravno gledano neće moci aktivno da utiču na odluke donesene na ovoj konferenciji a koje se tiču detalja njegove primjene", rekli su iz Green Home-a.

"Crna Gora treba hitno da ratifikuje Pariski sporazum, kako bi se što pre uključila u diskusije oko mjera primjene i počela da se priprema za punu primjenu sporazuma. Takođe je neophodno da se, do kraja 2018. godine revidira postojeći cilj za smanjenje emisija gasova staklene bašte, koji može biti značajno ambiciozniji, imajući u vidu potencijal obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Crnoj Gori", zaključila je Dragana Mileusnić iz Mreže za klimatsku akciju Evropa (Climate Action Network Europe).

Bonus video: