Nacionalna SOS linija za žrtve nasilja u porodici u oktobru primila 282 poziva

"Najviše poziva je stiglo iz Nikšića 80 poziva, zatim iz Podgorice 72, Bara 25, Kotora 20, Herceg Novog i Budve po 19, Rožaja 12, Bijelog Polja i Cetinja po 10, Pljevalja šest, Plava tri i Tivta dva poziva", navodi se u saopštenju Nacionalne SOS linije
61 pregleda 0 komentar(a)
Nasilje u porodici, Foto: Shutterstock
Nasilje u porodici, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.11.2016. 09:31h

Projektni tim Nacionalne SOS linije za žrtve nasilja u porodici obavještava javnost da je u periodu od 01. oktobra do 31. oktobra 2016. godine na liniji za pomoć primljeno ukupno 282 poziva .

"Tokom prethodnog mjeseca pruženo je ukupno 389 usluga od čega najviše usluga informisanja 183 puta, zatim povjerljivi razgovori 108 puta, 46 psiholoških savjetovanja, 14 posredovanja prema institucijama, devet urgentnih intervencija za pomoć, 5 zahtjeva za smještaj u sklonište i drugo. U mjesecu oktobru pozivi su pristigli iz 13 opština u Crnoj Gori. Najviše poziva je stiglo iz Nikšića 80 poziva, zatim iz Podgorice 72, Bara 25, Kotora 20, Herceg Novog i Budve po 19, Rožaja 12, Bijelog Polja i Cetinja po 10, Pljevalja šest, Plava tri i Tivta dva poziva", navodi se u saopštenju Nacionalne SOS linije.

Linija je besplatna za pozive sa bilo koje mreže u Crnoj Gori i dostupna je 24 sata, sedam dana u sedmici.

"Radom servisa koordinira SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić. Servis predstavlja prvi i najvažniji kontakt za podršku žrtvama nasilja u porodici. Konsultantkinje koje rade na liniji imaju zadatak da ojačaju snage žrtve, servisiraju njene akutne potrebe, podrže je da osnaži svoje kompetencije i povrati kontrolu nad svojim životom. Servis osnažuje i pruža podršku žrtvi kroz sljedeće segmente: emocionalnu podršku, informisanje o pravima i mogućnostima za žrtvu, konsultacije i pomoć u kriznim situacijama, upućivanje na druge organizacije, ustanove i institucije i psihološko savjetovanje", ističe se u saopštenju.

Bonus video: