Privredni sud: Milan Babović plagirao magistarski rad

Babović je u magistarskom radu "Uticaj kapitalnih investicija na razvoj turističke privrede u Crnoj Gori”, prepisao oko polovinu magistarskog rada Martinovića “Turistički proizvod Crne Gore i strateški pravci njegovog razvoja”. On je magistarski rad odbranio 2011. godine na Fakultetu za turizam u Baru, osam godina nakon što je Martinović magistrirao u Ljubljani
133 pregleda 39 komentar(a)
Ažurirano: 27.10.2016. 18:33h

Privredni sud Crne Gore utvrdio je da je član Savjeta mladih DPS Milan Babović plagirao svoj magistarski rad.

Na sajtu Privrednog suda objavljeno je da je 23. oktobra donijeta djelimična presuda, kojom je utvrđeno da je Babović povrijedio autorsko pravo tužioca Petra Martinovića, na način što je djelove iz njegovog magistarskog rada prenio u svoj, bez saglasnosti.

“Po pravosnažnosti ove presude, sud će docnijom presudom odlučiti o tužbenom zahtjevu za naknadu materijalne i nematerijalne štete”, saopšteno je.

Babović je u magistarskom radu "Uticaj kapitalnih investicija na razvoj turističke privrede u Crnoj Gori”, prepisao oko polovinu magistarskog rada Martinovića “Turistički proizvod Crne Gore i strateški pravci njegovog razvoja”. On je magistarski rad odbranio 2011. godine na Fakultetu za turizam u Baru, osam godina nakon što je Martinović magistrirao u Ljubljani.

“Vijesti” su u martu prošle godine objavile da je advokat Nikola Martinović, u ime Petra Martinovića, podnio tužbu Privrednom sudu protiv Babovića i Univerziteta “Mediteran”, radi povrede autorskog prava i naknade štete.

Babović je tvrdio da tokom izrade magistarske teze nije koristio djelove rada Martinovića, ali u odgovoru na tužbu nije pojasnio kako je dio praktično isti.

Advokat Martinović rekao je da je 40 stranica Babovićevog rada “potpuno identično, pa čak i u znacima interpunkcije, sa radom mog klijenta” i da je tužbom obuhvaćen i Univerzitet Mediteran.

“Univerzitet u odgovoru na tužbu navodi da nijesu dužni da provjeravaju autentičnost rada. Na osnovu njihovog odgovora, neko bi pomislio da može prepisati Marksov 'Kapital' i proći nekažnjeno, To je apsurdno” ocijenio je ranije advokat Martinović.

Osnovno državno tužilaštvo ranije je odbacilo a neosnovanu krivičnu prijavu koju je protiv Babovića podnijela NVO Centar za građansko obrazovanje.

Bonus video: