OD 31. OKTOBRA DO 4. NOVEMBRA

Međunarodna terenska vježba Crna Gora 2016

Scenario vježbe zasniva se na odgovoru na poplave i hemijske incidente koji utiču na stanovništvo i infrastrukturu u okolini grlavnog grada Podgorice i to u područima rijeka Zeta i Morača i u oblasti Skadarskog jezera kao i u području Opštine Danilovgrad
1 komentar(a)
Crna Gora Nato
Crna Gora Nato
Ažurirano: 08.02.2019. 08:37h

Međunarodna terenska vježba upravljanja posljedicama vanrednih situacija "Crna Gora 2016" biće održana od 31. oktobra do 4. novembra, najavljeno je iz Vlade.

U vježbi će učestvovati oko 570 osoba iz 26 država država NATO-a i partnerskih zemalja.

Terensku vježbu organizuju Evroatlantski centar za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC) i Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova.

Kako su kazali, ovo je 16. terenska vježba koju organizuje EADRCC od 2000. godine i prva ovakva u našoj državi.

Pojašnjeno je da će timovi iz šest država članica NATO-a i deset partnerskih država uvježbavati mehanizme odgovora u slučaju katastrofe, sposobnosti i pokazaće sposobnost da zajedno efikasno rade u vanrednim situacijama.

"Vježba će takođe doprinijeti jačanju kapaciteta pogođene države da efikasno koordinira operacije odgovora na vanredne situacije. U radu vježbe učestvovaće i 40 posmatrača iz 21 države koje su članice NATO-a ili su partnerske države", piše u saopštenju.

Scenario vježbe zasniva se na odgovoru na poplave i hemijske incidente koji utiču na stanovništvo i infrastrukturu u okolini grlavnog grada Podgorice i to u područima rijeka Zeta i Morača i u oblasti Skadarskog jezera kao i u području Opštine Danilovgrad.

Dodaje se da je u scenario vježbe uključeno i uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava koje su se pomjerile usljed poplava.

"Na vježbi će biti prikazane najnovije tehnologije otkrivanja, transporta i uklanjanja neeksplodiranih ubojnih sredstava u okviru NATO-vog Programa „Nauka za mir i bezbjednost“ koji u potpunosti podržava Ministarstvo unutrašnjh poslova Crne Gore u procesu sticanja i unapređenja znanja iz ove oblasti”, naveli su iz Vlade.

Vježba se održava u tri faze.

"31. oktobra i 1. novembra je Organizacija operacija na licu mjesta, prihvat i obuka timova, uvježbavanje procedura na komandnom mjestu. Druga faza koja će biti održana 1. i 2. novembra je Terenske aktivnosti na radnim tačkama vježbe”, precirali su iz Vlade.

U trećoj fazi 3. novembra je Dan otvoren za medije– demonstracija vještina timova, prikaz vježbe i obraćanje učesnicima i javnosti.