Pripadnici Vojske Crne Gore na vježbi "Balkan Shield 2016"

"Poseban cilj vježbe je jačanje operativnih sposobnosti specijalnih jedinica, unapređivanje odnosa i saradnje oružanih snaga zemalja učesnica, razmjena znanja i iskustava, izgradnja sinhronizacije i koordinacije i unapređivanje sposobnosti za izvođenje specijalnih operacija"
761 pregleda 3 komentar(a)
Balkan Shield 2016, Foto: Odbrana.gov.me
Balkan Shield 2016, Foto: Odbrana.gov.me
Ažurirano: 25.10.2016. 15:46h

Pripadnici Vojske Crne Gore učestvovali su na vježbi specijalnih snaga pod nazivom "Balkan Shield 2016" (Balkanski štit 2016), koja je realizovana u Grčkoj od 17. do 21. oktobra.

Na vježbi je bilo 200 učesnika iz sedam zemalja: Albanije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Srbije, Grčke i Crne Gore, koju su predstavljali 10 pripadnika iz sastava Obavještajno-izviđačke čete i Čete vojne policije Vojske Crne Gore. Cilj vježbe je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, bio uvježbavanje taktika, tehnika i procedura specijalnih snaga u različitim situacijama.

"Vježba je realizovana u okviru aktivnosti šireg projekta B-9 CJSE (Balkan Nine Countries Combined Joint Special Operations Forces Exercise). Riječ je, dakle, o dijelu priprema specijalnih jedinica za operacije, za odgovor na bezbjednosne izazove savremenog doba i eventualne krizne situacije, kao i učešće u operacijama podrške miru u kompleksnim bezbjednosnim okruženjima. Poseban cilj vježbe je jačanje operativnih sposobnosti specijalnih jedinica, unapređivanje odnosa i saradnje oružanih snaga zemalja učesnica, razmjena znanja i iskustava, izgradnja sinhronizacije i koordinacije i unapređivanje sposobnosti za izvođenje specijalnih operacija", navodi se u saopštenju.

Zemlja domaćin vježbe "Balkan Shield 2017" naredne godine biće Rumunija.

Bonus video: