Milačić bi da se vrati u TVCG kao direktor

Navodno se vode pregovori da Vladan Mićunović bude direktor...
114 pregleda 45 komentar(a)
Marko Milačić, Foto: Pokret za neutralnost
Marko Milačić, Foto: Pokret za neutralnost
Ažurirano: 25.10.2016. 05:19h

Na konkurs za direktora Televizije Crne Gore (TVCG) još se niko nije prijavio, a kandidati za tu fotelju trenutno su Andrijana Kadija, Vladan Mićunović i Marko Milačić.

Kadija, koja je za v. d. direktorice TVCG postavljena nakon ostavke Radojke Rutović i Mićunović, bivši glavni urednik TV “Vijesti”, nijesu demantovali nezvanične informacije “Vijesti” da će se kandidovati.

Njih dvoje su kazali da nijesu predali dokumenta, ali nijesu precizirali da li će do 7. novembra, kada se zatvara konkurs, to i učiniti.

“Primio sam k znanju da je konkurs otvoren”, kazao je Mićunović, koji je radio i u ND “Vijesti”, a prethodno i u RTCG.

Više nezvaničnih izvora potvrdilo je “Vijestima” da bi Mićunović bio najozbiljniji kandidat za direktora i da se oko toga pregovara.

Isti izvori spekulišu da bi, ako dogovor ne urodi plodom, Kadija bila izbor menadžmenta.

Generalni direktor RTCG Rade Vojvodić demantovao je takve tvrdnje i saopštio da nije razgovarao sa Mićunovićem:

“Nijesam razgovarao ni sa kim, još čekamo prijave”.

Milačić, novinar “Monitora” i aktivista pokreta “Otpor beznađu”, najavio je kampanju za mjesto direktora:

“Danas sam uzeo posljednji papir koji mi je potreban da se prijavim za direktora, a od 1. novembra krećem u javnu kampanju, kada ću na pres konferenciji predstaviti svoj program, iz kojeg će građani jasno vidjeti šta konkretno planiram da učinim kao direktor. Planiram da se organizuje javno sučeljavanje kandidata, gdje će svako jasno prikazati svoje ciljeve i korake u vođenju TVCG”.

Milačić je do 2011. radio kao novinar u RTCG. Tada je dobio otkaz zbog, kako tvrdi, kritičkih tekstova na račun vlasti koje je pod pseudonimom objavljivao u “Vijestima”...

Kada je riječ o mogućim protivkandidatima, kazao je da je to “već viđeno”.

“Čuo sam za moguće kandidate ali, ne želivši da vrijeđam nikoga, to je sve već viđeno. Ipak bih želio da javno sa njima i drugim mogućim protivkandidatima suočim svoj program”.

Iako konkurs propisuje da kandidati za direktora TVCG ne mogu biti funkcioneri političkih stranaka, Milačić kaže da mu to neće biti prepreka, jer je, kako tvrdi, “Otpor beznađu” - građanski pokret.

“Nijesmo formalno upisani kao partija i nemamo status pravnog lica. I bio sam kandidat (za poslanika) kao nestranačka ličnost. Tačno je da sam nastupao na konvencijama DF-a, ali kao građanin, a ne kao političar”.

Marko spreman za kampanju pod sloganom “Televizija svih”

Milačić je kazao da će voditi mini kampanju za mjesto direktora, za koju već ima slogan - “Televizija svih”.

“Želim da pokrenem debatu o televiziji, jer građani ne znaju mnogo o tome, a tiče ih se i te kako. Imaću jasan program za svaku redakciju u TVCG... Cilj mi je da svi kandidati jasno i javno kažu kako će voditi televiziju ukoliko budu izabrani”.

Milačić je, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, autsajder u trci za direktora, ali to ga, tvrdi, ne sputava da se prijavi:

“Želim da se oduprem 'kultu svršenih činova', koji su dominantni u Crnoj Gori. Ako se neko radno mjesto planira za nekoga, ljudi treba da se masovno prijavljuju na konkursu, kako bi osujetili plan poslodavca, a ne da čine suprotno, jer znaju da je mjesto rezervisano, Želim da podstaknem i druge građane da to čine”.

Ističe da zna kako funkcioniše TVCG, što je osjetio na “svojoj koži”, ali da je nije riječ o “revanšizmu” zbog dobijenog otkaza, već potrebe da se TVCG mijenja.

“Crna Gora treba konačno da doživi smjenu generacija i da dočeka nove ljude na ključnim funkcijama, pa i na mjestima kao što je direktor TVCG...”.

Bonus video: