Telemach se odriče Arene zbog Sport kluba

“Telemach” trenutno u ponudi ima Sport klub i Arenu sport, koje će se, prema tvrdnjama izvora “Vijesti”, odreći nakon Nove godine
595 pregleda 35 komentar(a)
Telemach
Telemach
Ažurirano: 22.10.2016. 17:41h

Kompanija “Telemach” navodno će odustati od prava prenosa kanala Arena sport. To je “Vijestima” potvrdio upućeni izvor iz Agencije za zaštitu konkurencije (AZZK), nakon što su se kompanije “Telekom” (Exrea TV) i “M-tel” (Mbox) žalile Upravnom sudu na novo rješenje AZZK.

Novim rješenjem odobrava se kompaniji “Telemach” (Total TV i BBM) da kupi “M-kabal” i zadrži Sport klub kanale. Ta firma trenutno u ponudi ima i kanale Arene sport, kojih će se, prema tvrdnjama izvora “Vijesti”, odreći nakon Nove godine.

Iz te kompanije nijesu proteklih dana odgovorili na pitanja “Vijesti”.

Rješenjema AZZK od 29. jula, kompaniji “Telemach” je odobrena “koncentracija” na crnogorskom kablovskom tržištu, iako “ekskluzivne programske sadržaje” (Sport klub) nije ponudila ostalim kablovskim operaterima, kako je bilo propisano prethodnim rješenjem od 29. decembra 2015.

Tim rješenjem firmi “Telemach” je odobreno preuzimanje M-kabla, uz uslov da u roku od 45 dana dostave ponudu za Sport klub kanale ostalim operaterima, a u roku od 90 dana da zaključe ugovor sa zainteresovanim operaterima, o čemu su ranije pisale “Vijesti”.

Novim rješenjem, Agencija je odobrila “koncentraciju” bez ijednog od pomenutih uslova.

Iz kompanija “Telekom” i “M-tel” poručili su da su ogorčeni, jer je AZZK u roku od pola godine donijela dva suprotna rješenja, zbog čega su i navodno odlučili da prava potraže na sudu.

Iz AZZK je “Vijestima” saopšteno da su to učinili jer je “Telemach” odustao od prvobitnog zahtjeva za “koncentraciju” i podnio im novi, “zasnovan na potpuno drugačijem činjeničnom stajnu u odnosu na prethodni”.

Na pitanje “Vijesti” o kakvom novom činjeničnom stanju je riječ, iz AZZK su saopštili da su to povjerljive informacije koje po zakonu ne smiju da odaju, bez saglasnosti te kompanije.

“Dostavljeni zahtjev je u cjelokupnom postupku bilo predmet posebnog razmatranja od strane Agencije, kao i podaci i izjašnjenja dostavljeni od nadležnih regulatornih tijela. Agencija je u tom smislu prihvatila navode regulatornih tijela kao istinite i relevantne za odlučivanje te je, u skladu sa zakonodavnim rješenjima na snazi kojima je uređena predmetna oblast, donijela pozitivno rješenje”, piše u odgovorima iz AZZK-a.

Iz kompanija “Telekom” i “M-tel” tvrde da im “Telemach” do danas nije dostavio ponudu za ekskluzivne programske sadržaje, iako su više puta bezuspješno pokušavali da otkupe Sport klub.

“U Telekomu smo iznenađeni novim rješenjem Agencije, budući da je po istoj pravnoj stvari i kod istog činjeničnog stanja, Agencija donijela dva suprotna rješenja. Prema novom rješenju, korisnici satelitske televizije kompanije Telemach (Total TV) ne ulaze u ukupan broj korisnika ove kompanije, čime je isključena zakonska pretpostavka dominantnog položaja na tržištu sa tržišnim učešćem preko 50 odsto”, piše u odgovorima.

Iz kompanije “M-tel” su saopštili da se rješenjemnarušava konkurentost tržišta, čime će prije svega biti oštećeni krajnji korisnici.

“Ukrupnjavanje tržišta je trend na svim telekomunikacionim tržištima jer manji telekomunikacioni igrači ne mogu da izdrže sve jaču tržišnu utakmicu. Mi smo kod ove koncentracije ukazivali da je potrebno obezbijediti svim kablovskim operaterima podjednaku slobodu dostupnosti i izbora TV sadržaja po komercijalnim cijenama, jer smatramo da je to vrlo bitno za krajnje korisnike i za konkurentnost na tržištu”.

Telekom: Agencija onemogućava pristup TV sadržajima

Iz kompanije “Telekom” tvrde Agencija novo rješenje pravda obrazloženjem da se satelitski način pristupa TV usluzi, kako posluje “Telemach”, pretežno koristi u ruralnim oblastima.

“Što smatramo neosnovanim, budući da se ovaj način prijema koristi i u urbanim zonama, o čemu svjedoči i podatak da je trenutno u Crnoj Gori preko 60.000 korisnika ove usluge. Isključivanje satelitskog načina pružanja usluge iz relevantnog tržišta iznenađuje, posebno imajući u vidu činjenicu da svi učesnici na tržištu pružaju TV uslugu na zahtjev, po istim principima – 'uslovnog pristupa' usluzi, sa mjesečnom pretplatom, uporedivom ponudom TV kanala, itd, u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima, koji ne poznaje razdvajanje tržišta TV usluga na način naveden u rješenju”.

Ocijenili su da takvim rješenjem, Agencija njihovim korisnicima onemogućava pristup TV sadržajima u vlasništvu kompanije “Telemach”, prvenstveno kanala Sport klub.

“Što je u suprotnosti sa principima transparentnosti i nediskriminacije Evropske komisije po pitanju prodaje distributivnih prava kojima se obezbjeđuje dostupnost svih medijskih sadržaja zainteresovanim učesnicima na tržištu”.

Bonus video: