Vladi nije stalo do svoje imovine

Iz Vlade dvadeset dana ne odgovaraju ko je kriv za uništavanje ronilačkog broda „Explorer“ i protivpožarnog aviona
132 pregleda 2 komentar(a)
Ronilački brod Bijela, Foto: SIniša Luković
Ronilački brod Bijela, Foto: SIniša Luković
Ažurirano: 21.10.2016. 15:14h

Vlada Crne Gore ni nakon 20 dana nije odgovorila na pitanja „Vijesti“ ko je kriv za uništavanje vrijedne državne imovine - ronilačkog broda „Explorer“ i protivpožarnog aviona „Air tractor AT-802 Fire Boss“ a kojima je u proteklih godinu dana „glave“ došla kontroverzna državna firma „Regionalni cengar za obzuku ronilaca za podvodno deminiranje“ (RCUD) d.o.o. iz Bijele.

Ronilački brod „Explorer“ koji je koristio RCUD, potpuno je uništen 2. septembra prilikom njegovog podizanja iz mora na operativnu obalu Jadranskog brodgradilišta u Bijeloj.

Ovaj 22 metra dugi i 65 tona težak drveni brod pretrpio je teška oštećenja jer je nestručnim podizanjem i lošim rasporedom opterećenja duž njegovog trupa, oplata, ali i i dio osnovne konstrukcije trupa broda, polomljen. Akciju dizanja obavio je RCUD po nalogu Inspekcije sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor, jer je zapuštenom „Exploreru“ koga je ta forma prethodno devastirala, prijetila opasnost da potone na mrtvom vezu u Bijeloj. U akciji su korištene dizalice kompanije „Koprivica“ iz Podgorice, ali ona se kako saznaju „Vijesti“ , po odredbama ugovora koji je za ovaj posao sklopila sa menadžmentnom RCUD-a, zaštitila i ne snosi nikakvu odgovornost za uništenje broda koga su podizali iz vode.

Isti tandem RCUD - komapnija „Koprivica“, je u ljeto prošle godine „spašavao“ protivpožarni avion MUP-a tipa „Air Tractor“ koji s, zbog greške pilota, prevrnuo i potonuo prilikom slijetanja na Skadarsko jezero. Iako je nakon same nesreće, avion vrijedan preko 2,5 miliona eura bio u relativno dobrom stanju., operacija njegovog „spašavanja i vađenja iz vode“ u kojoj su učestvovali ronioci RCUD-a i dizalice firme „Koprivica“, „došla mu je glave“, jer je avion nestručlno potpasan, čak je i sa njime udareno u obalu, pa je na kraju na kopno kod Vranjine izvađena samo hrpa deformisanog metala koja je nakon pregleda, proglašena neisplativom za opravku i rashodovana je.

Uprkos obećanjima šefa Vladino Biroa za odnose sa javnošću Srđana Kusovca da će se postarati da dobijemo odgovore, niko iz Vlade nije „Vijestima“ odgovorio na pitanja što je preduzeto da se identifikuju i kazne odgovorni za uništenje državne imovine većeg obima - broda „Explorer“ i protivpožarnog aviona koji zajedno, koštaju preko 2,5 miliona eura. RCUD-om inače, još od osnivanja te nekadašnje JU, a sada preduzeća u vlasništvu Vlade Crne Gore koje nije povjereno u nadležnost nijednom konkretnom ministarstvu, rukovodi bivši policajac Veselin Mijajlović.

Biro za odnose sa javnošću je odćutao i naša pitanja što je Vlada kao osnivač RCUD-a preduzela povodom činjenice da je ta firma neodgovorno postupila prema državnoj imovini povjerenoj joj na upotrebu, te da li je Vlada na bilo koji način ispitivala navode u medijima da je državni brod u vrijeme kada je njime gazdovao RCUD, neovlašteno korišten za privatne svrhe od strane članova uže porodice Mijajlovića.

„Exlorer“ koji tada nije bio ni uredno registrovan, korišten je prije nekoliko godina prilikom postavljanja dijela kanalizacionog ispusta u zalivu Trašte od strane firme “Aquanaut” d.o.o Podgorica u privatnom vlasništvu zaposlenika u RCUD-u Danila Mijajlovića.

Vlada je odćutala i pitanje ko će snositi štetu od uništenja „Explorera“ jer brod prilikom podizanja iz mora 2. septembra, nije bio ni registrovan ni osiguran. Činjenica da je lani stradali protivpožarni avion bio kasko osiguran, rezultirala je time da je osiguravajuća kuća najvećim dijelom državi isplatila vrijednost vazduhoplova koga je devastirao RCUD. To se međutim, u slučaju broda „Explorer“ neće dogoditi.

Nekadašnji ministar odbrane SCG Prvoslav Davinić svojevremeno je u Srbiji osuđen uslovno na osam mjeseci zatvora, jer je 2005. taj nekadašnji vojni brod - hidrografsku barkasu vrijednu preko 50 hiljada dolara, poklonio Mijajlovićem RCUD-u. Za remont i opremanje „Explorera“ potom je skoro 100 hiljada dolara izdvojila Ambasada SAD u Podgorici, da bi danas taj brod nakon što ga je Mijajlović nestručnim dizanjem iz mora uništio, vrijedio samo koliko i nekoliko desetina kubika natrulog drveta za potpalu.

Bonus video: