Vujanović: Djela Jovana Vladimira imaju nespornu vrijednost

On je učestovao danas u Podgorici na Naučnoj konferenciji u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti (CANU) “1000 - godišnjica Svetog Jovana Vladimira
87 pregleda 2 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Svetlana Mandić
Filip Vujanović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 21.10.2016. 12:22h

Grandiozno djelo Svetog Jovana Vladimira obavezuje na trajno i svestrano istraživanje u kome je saznanje provjerenih činjenica, na validnim dokazima, najveća misija nauke, poručio je crnogorski predsjednik, Filip Vujanović.

On je učestovao danas u Podgorici na Naučnoj konferenciji u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti (CANU) “1000 - godišnjica Svetog Jovana Vladimira“.

Naučnu konferenciju CANU je organizovala sa Makedonskom, Albanskom i Bugarskom akademijom nauka i umjetnosti, u okviru obilježavanja milenijuma od smrti kneza Vladimira Dukljanskog-Svetog Jovana Vladimira.

Vujanović je iskazao poštovanje jer te eminentne akademije organizuju konferenciju u godini u kojoj Crna Gora obilježava deceniju nezavisnosti i hiljadu godina državnosti, a Sveti Jovan Vladimir za to milenijumsko obilježavanje ima poseban značaj.

“Grandiozno djelo Svetog Jovana Vladimira obavezuje na trajno i svestrano istraživanje u kome je, saznanje provjerenih činjenica na validnim dokazima, najveća misija nauke”, kazao je Vujanović.

On je ocijenio da u ovakvom istraživanju akademicima i naučnicima pripada posebno mjesto.

“Naučna objašnjenja postavljaju granice između mitskog i istorijskog, realnog i utopijskog obezbjeđujući razumijevanje složenih istorijskih procesa i uloge istorijskih ličnosti u njima”, reako je Vujanović.

Kako je naveo, predhodni milenijum na prostoru Balkana je kompleksan za egzaktno naučno istraživanje.

“Život Svetog Jovana Vladimira i kao ratnika i kao vojskovođe i vladara i kao zatočenika sa epskim brakom sa Kosarom, kćerskom cara Samuila, kroz nedostatnu istorijsku građu zahtijeva svestrano i trajno istraživanje. Njegovo djelo za savremenu Crnu Goru ima nespornu istorijsku, kulturološku i religijsku vrijednost, vjerujem, iz tri najvažnija razloga”, kazao je Vujanović.

Prema njegovim riječima, zaslugom Svetog Jovana Vladimira na prostoru Crne Gore je stvorena država koja će preko dinastije Vojislavljevića, koju je on faktički utemeljio, dobiti svoje međunarodno priznanje 1042. godine od Istočne Vizantije i 1077. godine od Svete Stolice.

“Time prostor Duklje postaje međunarodno priznatom državom u kojoj je, izvjesno, korijen savremene Crne Gore”, naveo je Vujanović.

On je naveo da je Sveti Jovan Vladimir, pored Crne Gore gdje je kolijevka njegovog djela ostavio dubok trag i na ukupnom Balkanu.

"Zato se njegovo djelo mora istraživati regionalno, uz posvećenost naučnika i akademika, u utvrđenju istine, uz obavezu izbjegavanja partikularizma u vrednosnim sudovima, jer to može da ugrozi ovako značajnu i veliku naučnu misiju”, poručio je Vujanović.

Prema njegovim riječima, treće, ali ne manje bitno, Sveti Jovan Vladimir je nesumljivo simbol multietničkog i multivjerskog djelovanja koje je posledica izuzetnog sklopa njegove ličnosti.

Vujanović je podsjetio da je mudrost bila snažna osobenost ličnosti Svetog Jovana Vladimira jer je u burnim vremenima donosio teške odluke koje su bile razborite i duboko promišljene.

On je kazao da je pobožnost za Jovana Vladimira imala duboko i neraskidivo značenje i u Ljetopisu popa Dukljanina se označava čovjekom posvećenim službi božijoj prepoznajući prave vrijednosti hrišćanstva.

“Zato je pripadao najčistijem hrišćanstvu što ima svoju posebno ekumensku vrijednost”, dodao je Vujanović.

Bonus video: