Viber ugasili mimo zakona i Ustava

EKIP je prekjuče blokirao Viber i WhatsApp zbog moguće zloupotrebe slanja poruka u reklamne svrhe i narušavanja izbornog procesa...
90 pregleda 14 komentar(a)
Zoran Sekulić, Foto: Vesko Belojević
Zoran Sekulić, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 18.10.2016. 05:38h

SDP je juče podnio krivičnu prijavu protiv direktora i predsjednika Savjeta Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) - Zorana Sekulića i Šalete Đurovića, zbog donošenja nezakonite i neustavne odluke o gašenju aplikacija Viber i WhatsApp na dan izbora.

Portparol SDP-a Mirko Stanić saopštio je “Vijestima” da je prijavu potpisao poslovni direktor SDP-a Dragan Šimrak.

EKIP je u izbornom danu blokirao Viber i WhatsApp od 17 do 19:30 časova zbog, kako su saopštili, moguće zloupotrebe slanja poruka u reklamne svrhe i narušavanja izbornog procesa.

Takva odluka izazvala je veliko nezadovoljstvo kod građana, političkih partija i nevladinih organizacija, koje su upravo preko tih aplikacija prijavljivali brojne nepravilnosti tokom izbornog procesa.

U Izvještaju posmatračke misije OEBS-a u Crnoj Gori piše da je “za brigu EKIP-ovo blokiranje servisa Viber i WhatsApp na dan izbora”.

Dio građana je u nedjelju u 12:35 preko Vibera dobio poruku da DPS plaća dijaspori 250 eura glas.

Iz EKIP-a je saopšteno da su zbog toga tri i po sata kasnije odlučili da zabrane servise.

“Kako su postojale realne procjene da bi pojedini subjekti mogli i dalje da zloupotrijebe slanje SMS poruka u reklamne svrhe bez saglasnosti korisnika, kao i za narušavanje izbornog procesa, Agencija je... od operatora elektronskih komunikacija zatražila da preduzmu odgovarajuće mjere za sprečavanje neželjenih komunikacija u skladu sa Zakonom o elektronskim komunikacijama”, odgovoreno je “Vijestima”.

Tvrde da se obaveza sprječavanja neželjenih komunikacija odnosila na sve pošiljaoce masovnih poruka, uključujući i državne organe, kojima korisnici nijesu dali saglasnot za takav način komunikacije.

Navode da su utemeljenje za odluku našli u članu pomenutog zakona koji propisuje da je ”upotreba automatskih govornih uređaja, bez ljudskog posredovanja (pozivni automati), faks aparata ili elektronske pošte, uključujući SMS ili MMS za pozive prema korisniku, radi direktnog marketinga, dozvoljena samo uz prethodno pribavljenu saglasnost korisnika”.

Iz Akcije za ljudska prava (HRA) ocijenili su da je isključivanje aplikacija Viber i WhatsApp protivno slobodi izražavanja i Ustavu.

“Potpuno isključivanje aplikacija... bilo protivno slobodi izražavanja i Ustavu, koji kaže da samo nadležni sud može spriječiti širenje informacija i ideja putem sredstava javnog obavještavanja iz Ustavom usko definisanih razloga”.

Iz HRA navode da to što je jedan broj korisnika aplikacija dobio političku poruku, nije dovoljno opravdanje da se pribjegne “tako drastičnoj mjeri” i svim korisnicima suspenduje komunikacija, bez njihove volje i prethodnog upozorenja.

“Apelujemo na EKIP da vodi računa da iznad Zakona postoji i Ustav i međunarodni ugovori o ljudskim pravima i da se uzdrži od primjene ovog člana do odluke Ustavnog suda”.

Iz EKIPA tvrde da ih je na dan izbora veliki broj građana obavijestio o prijemu marketinških poruka, za koje nijesu dali saglasnost.

HRA: Zakon mimo Ustava

HRA će Ustavnom sudu podnijeti inicijativu da se proglasi neustavnim član 145 Zakona o elektronskim komunikacijama, za koji navode da je u suprotnosti sa međunarodnim ugovorima o ljudskim pravima i Ustavu.

“Član... omogućava Agenciji da naredi operaterima da, neograničeno, suspenduju internet i telefonsku komunikaciju ako nađe da je to 'opravdano u slučajevima prevare ili zloupotrebe'”.

Ocijenili su da ta zakonska odredba omogućava proizvoljno i neograničeno ograničavanje internet i telefonskih komunikacija.

Bonus video: