Državi zafalilo para baš pred izbore

Iz Udruženja mladih sa hendikepom (UMHCG) ocijenili su da je diskutabilno kako je došlo do povećanja potrošnje, ako je navedeno razlog kašnjenja isplata
127 pregleda 1 komentar(a)
Goran Macanović, Foto: Savo Prelević
Goran Macanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.10.2016. 17:20h

Subvencije zarada za zaposlene osobe sa invaliditetom (OSI) za avgust nijesu isplaćene svim poslodavcima.

Dio njih kaže da im je u Zavodu za zapošljavanje (ZZZ) rečeno da tokom oktobra neće biti isplata za avgust, jer navodno postoji limit.

“Tog limita nije bilo sve do ovog mjeseca, tako da vjerujemo da se ta sredstva preusmjeravaju za popunjavanje nekih rupa, posebno u ovom izbornom mjesecu”, kazao je jedan od njih “Vijestima”.

Goran Macanović iz Savjeta Fonda za profesionalnu rehabilitaciju OSI navodi da su ga službenici Zavoda informisali da su sva rješenja za subvencije donesena, završeni svi obračuni, te da su nalozi potpisani i upućeni trezoru.

Iz trezora, međutim, negiraju te informacije.

Macanović je kazao i da mu je saopšteno da je razlog za kašnjenje u isplatama i deponovanje potpisa i smjena direktora ZZZ, na čijem čelu su bili Vukica Jelić i Rade Milošević.

Milošević je, po leks specijalisu, postavljen krajem maja umjesto Jelićeve, da bi ostavku sa te funkcije podnio sredinom avgusta. Aktuelni direktor ZZZ je Željko Savović.

Iz ZZZ su potvrdili navode poslodavaca da je bilo ograničenja u isplati.

“Dospjele, a neizmirene obaveze po osnovu subvencija za OSI postoje iz razloga ograničenja trošenja sredstava na mjesečnom nivou. Član 28 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja propisuje zabranu državnim i lokalnim budžetskim potrošačkim jedinicama, mjesečnu potrošnju veću od prosječne mjesečne potrošnje u prethodnih šest mjeseci, od dana raspisivanja do dana održavanja izbora”.

Iz Udruženja mladih sa hendikepom (UMHCG) ocijenili su da je diskutabilno kako je došlo do povećanja potrošnje, ako je navedeno razlog kašnjenja isplata.

“Norma se odnosi na prethodnih šest mjeseci i ne vjerujem da su poslodavci koji zapošljavaju OSI u tom periodu povećavali iznos plata, što bi eventualno dovelo do ograničenja u isplatama“, kazala je “Vijestima“ izvršna direktorica UMHCG Marina Vujačić.

Ona kaže da ne vjeruje da je u proteklih šest mjeseci došlo do povećanja broja zaposlenih OSI.

Ističe da poslodavci, kada zaposle OSI, na odobrenje subvencija na zarade čekaju i po nekoliko mjeseci.

“Vijestima” je iz više organizacija saopšteno da im još nisu odobrene subvencije za lica zaposlena u maju.

Parlamentarni izbori su raspisani 11. jula. Prema podacima objavljenim na sajtu ZZZCG, tokom tog mjeseca nije zaposlena nijedna OSI. Tokom juna zaposleno je pet osoba, u maju jedna, u aprilu šest, martu četiri, februaru pet i u januaru dvije OSI. Na sajtu ZZZCG nisu objavljeni bilteni za avgust i septembar.

Iz ZZZ su objasnili da se povećanje potrošnje zbog kojeg kasne isplate subvencija ne odnosi samo na Fond, već na ukupne obaveze Zavoda, u čijem je Fond sastavu.

Prema podacima Fonda, krajem avgusta je u Crnoj Gori bilo zaposleno 198 OSI, kod 129 poslodavaca koji ostvaruju pravo na subvenciju zarade. Na određeno su zaposlene 64 osobe, a 134 na neodređeno vrijeme.

U Fond u koji se uplaćuju posebni doprinosi poslodavaca koji ne zapošljavaju OSI, za sedam godina je uplaćeno više od 51 milion eura, odnosno 6.117.244 eura od početka godine. Uprkos milionskim iznosima, trenutno je nezaposleno 1.640 OSI. Vujačićeva je ocijenila da je transparentnost trošenja novca jednaka nuli.

Tvrdi da Ministarstvo finansija, čak ni u izbornoj godini, ne dostavlja informacije kako se troše pare.

Prema njenim riječima, za zabrinutost je i činjenica da Ministarstvo rada i socijalnog staranja, iako je ušlo u izmjene i dopune Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju OSI, bez valjanih argumenata odbija da izmijeni važeće norme kako bi se taj Fond osnovao kao posebno pravno lice.

Subvencionira se do 75 odsto iznosa u zavisnosti od invaliditeta

Visina subvencije zarade koju ostvaruje poslodavac koji zapošljava lice sa invaliditetom zavisi od stepena invaliditeta zaposlenog. Poslodavac koji zaposli lice sa najmanje 50 odsto invaliditeta ostvaruje subvenciju od 75 odsto od isplaćene bruto zarade za cijeli period zaposlenosti.

Poslodavac koji zaposli lice sa invaliditetom manjim od 50 odsto, ostvaruje pravo na subvenciju zarade od 75 odsto u prvoj godini, u drugoj 60 odsto, te u trećoj i svakoj narednoj 50 odsto. Poslodavcu koji ostvari to pravo, subvencija zarade se isplaćuje nakon što dostavi dokaz o isplati zarade licu sa invaliditetom, sa uplatom doprinosa, uz obavezno socijalno osiguranje. Dokaz se dostavlja do kraja tekućeg za prethodni mjesec.

Bonus video: