Kamen temeljac za Gradsko pozorište postavljen drugi put u 16 godina

"Mi radimo predano i posvećeno... Svaki dan od nula do 24 sata naše službe, naravno ne ja, ali mi kao tim, funkcionišemo. Mislim da to građani Podgorice u svakom dijelu grada vide”, kazao je Stijepović
471 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.10.2016. 12:13h

Kamen temeljac za Gradsko pozorište položen je danas po drugi put, nekoliko dana uoči izbora i nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja njegove izgradnje.

Prvi put je kamen temeljac za buduću zgradu Gradskog pozorišta položen 19. decembra 2000. godine, a deceniju i po kasnije, na drugoj lokaciji, na mjestu nekadašnjeg bioskopa "Kultura", koji je srušen 2011.godine.

Na gradilištu je prisutne dočekala jedna mješalica kompanije "Cijevna komerc", koja će izvoditi radove, dva kamiona i bager.

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović je kazao da izgradnja pozorišta nema veze sa predizbornom kampanjom DPS-a, "jer ovo nije jedini projekat u oblasti kulture koji planiraju ili već realizuju".

"To nema nikakve veze sa izborima. Mi radimo predano i posvećeno... Svaki dan od nula do 24 sata naše službe, naravno ne ja, ali mi kao tim, funkcionišemo. Mislim da to građani Podgorice u svakom dijelu grada vide”, kazao je Stijepović.

Postavljanje kamena temeljca je, kako je istakao, istorijski trenutak za Javnu ustanovu Gradsko pozorište, koja je do sada bila bez svoje kuće.

"Uprkos tome je ostvarivala veoma dobre programe i ...osvajala značajne nagrade na domaćoj i inostranoj sceni. To nas je dodatno obavezalo da uđemo u realizaciju ovog projekta i, ako se sjećate, jedna od naših obaveza je bila da građanima Podgorice ponudimo bolju kulturnu ponudu”, kazao je Stijepović.

On je istakao da će zgrada biti završena u predviđenom roku, te da je novac za izgradnju obezbijeđen gradskim budžetom.

Nekoliko dana nakon 16. oktobra će, kako je kazao Stijepović, raspisati tender za izvođenje radova za rekonstrukciju kuće Rista Stijovića, dok za nekoliko mjeseci očekuju završetak Gradske knjižare. Radovi na izgradnji knjižare su, kako je istakao, u zastoju zbog problema na projektu.

Direktorica Gradskog pozorišta Ivana Mrvaljević kazala je da je ovo važan momenat za gradsko pozorište, građane Podgorice, državljane Crne Gore i za sve one u kulturi, koji se daju bez rezerve.

“Neka se nama zaposlenima u Gradskom pozorištu ne zamjeri na pomalo skeptičnosti, jer mormao priznati da smo dugo čekali – 65 godina nije mala stvar. Bilo je pet pokušaja izgradnje...Pa neka nam bude peta sreća. Mi vjerujemo u nju...”, kazala je Mrvaljević.

Uprkos, kako je kazala, neuspjelim pokušajima, zahvalila se gradonačelniku što je projekat uvrstio u svoje prioritete, kao i onima koji su 65 godina čuvali da se ta kuća ne ugasi.

Direktor Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice Srđan Raičević istakao je da je investicija vrijedna 3, 9 miliona eura.

"Zaključen je ugovor sa preduzećem "Cijevna komerc". Rok za izgradnju je dvije godine od dana uvođenja u posao. Zgrada pozorišta će se prostirati na površini od 4. 200 kvadratnih metara, imaće podzemne etaže, prizemlje i tri sprata”, kazao je Raičević.

Zgrada će, kako je objasnio, imati veliku scenu sa 250 i malu scenu sa 150 mjesta, kao i ostale sadržaje koji su potrebni za rad savremenog pozorišta.

Idejno projektno rješenje pozorišta je firma "Ing invest" poklonila Glavnom gradu.

Galerija

Bonus video: