Manifestaciju “Ex albis ulivis”: Maslinari upućeni na ranu berbu roda

Nažalost, ovogodišnji rod maslina je veoma slab, zbog vlažnog ljeta i zato što maslinari tokom godine nisu primjenjivali agrotehničke mjere, a naročito što nisu poštovali preporuke da zaprašuju maslinu protiv maslinove mušice"
187 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.10.2016. 16:14h

U Starom gradu u Starom Baru Društvo maslinara Bar danas je drugu godinu zaredom organizovalo edukativno-promotivnu manifestaciju “Ex albis ulivis”, kojom je označen početak berbe maslina.

Na manifestaciji pod pokroviteljstvom Fondacija Petrović Njegoš, degustirano je mlado maslinovo ulje iz Crne Gore, Hrvatske i Albanije, gosti iz više zemalja su čašćeni priganicama, kozjim sirom, alvama i kolačima iz čuvene starobarske poslastičarnice Karađuzović, za maslinare su održana stručna predavanja, a sve učesnike ove lijepe manifestacije prigodnim stihovima pozdravio je i poznati barski pjesnik Rajko Joličić.

Otvarajući manifestaciju predsjednik Društva Ćazim Alković rekao je da je ovo poseban dan za maslinare Bara u kojem je ovo oduvijek bila primarna grana poljoprivrede, što svjedoče desetak starih mlinova koje su arheolozi pronašli unutar Starog grada i stabla barskih maslina starija od dva milenijuma.

"Nažalost, ovogodišnji rod maslina je veoma slab, zbog vlažnog ljeta i zato što maslinari tokom godine nisu primjenjivali agrotehničke mjere, a naročito što nisu poštovali preporuke da zaprašuju maslinu protiv maslinove mušice" naveo je Alković.

On je istakao da je cilj manifestacije da se maslinari podstaknu na ranu berbu, te da se ukaže na prehrambene i zdravstvene efekte ekstra djevićanskih maslinovih ulja dobijenih od zelenih ubranih plodova.

"Neophodno je poštovati preporuke savjetodavne službe, da se masline na vrijeme štite od štetočina i bolesti. Ovo je ujedno i uvertira velike crnogorske maslinarske fešte, Maslinijade, u drugoj polovini novembra" dodao je Alković.

Prema njegovim riječima, projekat sa Ministarstvom poljoprivrede- Kuća maslina u Starom Baru, koja treba da bude ekvivalent Kuće meda u Danilovgradu, napreduje iz dana u dan, “opština je preliminarno opredijelila lokaciju u Starom Baru i očekuje se usvajanje planskih dokumenata”.

"Posebno hvala Fondaciji Petrović Njegoš, njihova finansijska pomoć nam mnogo znači, ali, još više znači to što su Fondacija i princ Nikola Petrović prepoznali Društvo kao relevantnog partnera za unaprjeđenje maslinarstva" zaključio je Alković.

Zvanice je pozdravila i Danijela Stolica , direktorica Direktorata za poljoprivredu i ribarstvo u Ministartvu poljoprivrede, a predavanja maslinarima održale su Slavica Kontić i Stoja Ljutica sa Biotehničkog fakulteta.

Vrhunsko ulje bilo poznato i prije dva milenijuma

Alković je podsjetio da su stari Rimljani još u I vijeku prije nove ere kategorisali maslinovo ulje u pet kategorija, od kojih je Oleum ex albis bila prva-to je bilo ulje proizvedeno isključivo od zelenih ubranih zdravih plodova i bilo je dostupno samo najbogatijima u to vrijeme.

Galerija

Bonus video: