Lješanska nahija često bez struje: Uzrok grmljavina i loše vrijeme

Iz CEDIS-a saopštavaju da su tokom prošle godine uložili 100.000 eura u obnovu dalekovoda
57 pregleda 1 komentar(a)
Barutana, Foto: Arhiva "Vijesti"
Barutana, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 06.10.2016. 15:32h

Mještani Lješanske nahije svake sedmice makar, dva puta ostaju po dva sata bez struje, tvrdnja je čitaoca „Vijesti“.

„Zbog kvara na trafo-stanici Barutana, odnosno ispadanja sklopke, nestaje struja, a kako u stanici nema dežurnih radnika, prođe i po dva sata do popravke kvara“, kazao je čitalac „Vijesti“.

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) tvrde da se područje Lješanske nahije uredno snabdijeva električnom energijom.

„Istina je da je u toku septembra mjeseca bilo nekoliko prekida u napajanju električnom energijom toga područja i na 35 kV i na 10 kV nivou. Ti prekidi su se dešavali kao posljedica vremenskih neprilika, praćenih atmosferskim pražnjenjima koji dovedu do problema u radu dalekovda, a time i ostalih energetskih objekata koji se sa dalekovda napajaju“, saopšteno je iz CEDIS-a.

Najduže beznaponsko stanje, desilo se, navode, 3.septembra od 16 i 30 do 9 časova sljedećeg dana. Prekid duži od 60 minuta bio je i 23. septembra u ranim jutarnjim satima. Takođe, tvrde da su u trafo-stanici Barutana ekipe prisutne 24 časa dnevno. Prema najavama iz CEDIS-a, planiran je niz aktivnosti na trafo-stanici Barutana.

„U toku su pripremni radovi za polaganje kablovskog voda, a tokom sljedeće sedmice počeće planirana rekonstrukcija 35 kV dijela trafo-stanice Barutana. Ona podrazumijeva ugradnju dvije 35 kV ćelije. Završetkom tih radova dijelom će se poboljšati naponske prilike i na području Lješanske nahije“, saopšteno je iz CEDIS-a.

Ističu da je, u toku prošle godine, u rekonstrukciju 10 kV mreže na tom području dosta urađeno.

„Na rekonstrukciju 10 kV dalekovda uloženo je preko 100 hiljada eura. Ugrađeni su reklozeri, sekcioneri, a ove godine završiće se remont dalekovda na kojem se ugrađuju novi stubovi i oprema“, tvrde iz CEDIS-a.

Bonus video: