Budva: Sada može da se gradi i uz more

Malobrojni građevinari nastavljaju sa izgradnjom stanova za tržište, a tek rijetki prodaju dio i prije nego stave kamen temeljac
387 pregleda 3 komentar(a)
Budva, Foto: Vuk Lajović
Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 05.10.2016. 19:24h

Budva je i zvanično ušla u građevinsku sezonu, nakon što je 1. oktobra prestala da važi zabrana radova i za najatraktivniji dio metropole turizma - prvu i ekskluzivnu zonu, pojas ispod Jadranske magistrale uz more.

Upravo u tom dijelu grade su najekskluzivniji objekti, od stambenog bloka nedaleko od Starog grada, do brojnih vila i hotela uz plažu.

Iako su još podijeljena mišljenja o uspjehu ovogodišnje turističke sezone, nadolazeća građevinska budi donekle optimizam, nakon kraha u prethodnih godinu i po. Gradnja stanova za tržište - nekada najunosniji biznis u kome su se vrtjeli milioni eura, praktično je bila zaustavljena u tom periodu.

Malobrojni građevinari nastavljaju sa poslom, a rijetki uspijevaju da prodaju i do polovine izrađenih stanova čak i prije nego stave kamen temeljac. To se desilo uoči izgradnje luksuznog kompleksa Porto Budva, nadomak Starog grada.

Da su se mašine zahuktale, osim radova Porto Budvi, svjedoči i gradnja višespratnice na mjestu nekadašnjeg lokala Perla, na stotinu metara od Starog grada.

Osim brojnih zahtjeva za građevinskim dozvolama za Buljaricu, na najatraktivnijem pojasu od Svetog Stefana do Režvića takođe niču luksuzne turističke vile.

Iz Opštine kažu da im je građevinski biznis veoma bitan i potkrepljuju činjenicom da su tokom prošle godine na ime komunalija naplatili oko 11 miliona eura, odnosno duplo više nego što je planirano.

Milionski prilivi od komunalija, osim naplate poreza, glavne su stavke za punjenje opštinske kase i finansijski oporavak Budve koja je godinama u krizi.

Uprkos svemu, statistika za prvih sedam mjeseci o izdatim građevinskim dozvolama ne ide u prilog željama lokalnih vlasti.

Sekretarijat za urbanizam u tom periodu izdao je 37 građevinskih dozvola, čime je na području od Jaza do Buljarice dozvoljena da se izgradi - nadogradi oko 30.000 kvadrata poslovno-stambenog i 11.000 kvadrata garažnog prostora.

Analizom izdatih dozvola od januara do avgusta, resorni sekretarijat je uglavom izdavao dozvole za gradnju vila i manjih stambenih zgrada, rijetko je rječ o višespratnicima.

Ipak, brojni mještani na svojoj đedovini, umjesto stamebnih, grade hotelske objekte.

Nema očuvanja prostora bez stopiranja bespravne gradnje

U Izvještaju o stanju gradnje u Budvi, iz Sekretarijata za urbanizam upozorili su da “očuvanje prostornih potencijala, prostorni razvoj i zaštita prostora nijesu mogući bez rješavanja problema bespravne gradnje”.

“Svako trajno narušavanje prostora, izaziva neotklonjive, štetne posljedice. U cilju rješavanja problema bespravne gradnje, u proceduri je donošenje Zakona o legalizaciji neformalnih objekata. Preporučene mjere koje bi Opština trebalo da preduzme za rješavanje bespravne izgradnje su popisivanje objekata koji su izgrađeni bez građevinske dozvole, odnosno koji se koriste bez upotrebne dozvole i preduzimanje mjera za pokretanje odgovarajućih postupaka radi utvrđivanja mogućnosti za izdavanje građevinske, odnosno upotrebne dozvole. Treba napraviti elektronsku - tabelarnu evidenciju svih izdatih građevinskih dozvola za period od početka 60-ih godina prošlog vijeka do danas sa adekvatnim grafičkim prikazom u prostoru. Takođe, stanje na terenu uporediti sa ažurnim geodetskim i katastarskim podlogama”.

Bonus video: