Imunizacija najveće dostignuće 20. vijeka

„Oni su istakli da je imunizacija jedno od najvećih dostignuća 20. vijeka koje je, uz obezbjeđenje higijenski ispravne vode za piće i otkriće antibiotika, dovelo do značajnoj smanjenja oboljelih i umrlih od brojnih zaraznih bolesti“, kaže se u saopštenju Ministarstva zdravlja
1 komentar(a)
Ministarstvo zdravlja, Foto: Zoran Đurić
Ministarstvo zdravlja, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 01.10.2016. 15:32h

Imunizacija je jedno od najvećih dostignuća 20. vijeka koje je značajno smanjilo broj oboljelih i umrlih od brojnih zaraznih bolesti, ocijenjeno je na javnoj tribini Bezbjednost vakcina.

Na javnoj tribini, koju su organizovali Ministarstvo zdravlja i Dom zdravlja Kotor, o značaju imunizacije i bezbjednosti vakcina govorili su stručnjaci za tu oblast iz Instituta za javno zdravlje, Agencije za ljekove i domova zdravlja Kotor i Podgorica, Dragan Laušević, Nebojša Kavarić, farmaceuti Željka Bašović i Maja Stanković.

„Oni su istakli da je imunizacija jedno od najvećih dostignuća 20. vijeka koje je, uz obezbjeđenje higijenski ispravne vode za piće i otkriće antibiotika, dovelo do značajnoj smanjenja oboljelih i umrlih od brojnih zaraznih bolesti“, kaže se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Kako se ističe, zahvaljujući imunizaciji neke zarazne bolesti su potpuno iskorijenjene, a ostale, za koje postoje vakcine se javljaju veoma rijetko.

Saopšteno je da su na tribini učestvovali i brojni građani iz primorskih opština, koji su dobili su odgovore na sva pitanja i dileme koje su imali kada je vakcinacija i bezbjednost vakcina u pitanju.

Epidemiolozi, farmaceuti i pedijatri odgovarali su na otvorena pitanja roditelja i dali im precizne, tačne i kompetentne informacije o imunizaciji.

„Stručnjaci su ukazali na značaj edukacije roditelja u ovoj oblasti, kako bi svi shvatili da nevakcinisanjem svog djeteta ugrožavaju zdravlje i život i druge djece“, navodi se u saopštenju.

Na kraju skupa najavljeno je organizovanje niza javnih tribina koje će biti posvećene najaktuelnijim temama iz oblasti zdravstva.

Bonus video: