Evropski vikend posmatranja ptica i na Ćemovskom polju

Projekat postavljanja novih kućica počinje 1. oktobra, i poklapa se sa obilježavanjem Evropske nedjelje posmatranja ptica
65 pregleda 0 komentar(a)
posmatranje ptica, Ćemovsko polje, Foto: CZIP
posmatranje ptica, Ćemovsko polje, Foto: CZIP
Ažurirano: 01.10.2016. 11:13h

Uz podršku Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) i neformalnog udruženja građana „Ćemovsko polje“, Centar za zaštitu i proučavanje ptica danas je obilježio Evropsku nedjelju posmatranja ptica.

Obilježavanje ovog datuma proteklo je u posmatranju ptica u parku na Ćemovskom polju gdje su učenici VII razreda OŠ „Radojica Perović“ upoznati sa pojavom migracije ptica, nakon čega su imali priliku da, uz pomoć dvogleda i durbina, posmatraju pernate stanovnike i posjetioce ovog parka.

U nastavku događaja ofarbano je 20 kućica za gniježđenje sokola, koje je donirao CGES, koji zajedno sa CZIP-om, drugu godinu zaredom, nastavlja uspješnu saradnju na prilagođavanju elektroprenosnog sistema ekološki prihvatljivim uslovima za gniježđenje ptica, naročito ugroženih grabljivica.

"Prilagođavanje elektroprenosnog sistema počelo je prošle godine nakon potpisivanja memoranduma o saradnji i to postavljanjem 30 kućica za gniježđenje sivog sokola, (Falco peregrinus),na stubovima visokonaponskih dalekovoda, na kojima je takav zahvat bio tehnički izvodljiv. Posebno dizajnirane i izrađene kućice su postavljene daleko od stijena i tradicionalnih mjesta gdje se ova vrsta gnijezdi. Ista praksa primijeniće se i ove godine, gdje će biti postavljeno dodatnih 20 kućica koje će predstavljati pomoć oporavku populacija svih vrsta sokolova u Crnoj Gori, kao i nekih vrsta sova. Takođe je predviđen i početak monitoringa uspješnosti gniježđenja na prethodno postavljenim kućicama", saopšteno je iz CZIP-a.

Kako se dodaje, projekat postavljanja novih kućica počinje 1. oktobra, i poklapa se sa obilježavanjem Evropske nedjelje posmatranja ptica, kada milioni migratornih ptica napuštaju Evropu i lete ka svojim zimovalištima u Africi.

"Za migratorne ptičje vrste postojanje održivih gnijezdećih područja na sjeveru, očuvanje odmorišta, kao i sigurnost na migratornom putu i prikladna staništa u područjima zimovališta od vitalnog su značaja. Svi rezultati prikupljeni tokom današnjeg događaja biće dostavljeni evropskom centru – EuroBird Watch-u, koji koordinira na evropskom nivou. Prošle godine, 41 zemlja u Evropi i centralnoj Aziji učestvovala je u organizaciji 1.093 događaja, koja su okupila preko 32 000 ljudi", zaključuje se.

Bonus video: