Mještani Ljevišta pokrenuli peticiju: Hitno da se prekinu radovi na mini HE na izvoru Morače

Potpisnici peticije navode da je okolina izvora Morače stanište srna i divokoza, da se tu mogu vidjeti i medvjedi, orlovi…
191 pregleda 3 komentar(a)
vodopad, Morača, Foto: Darko Šarčević
vodopad, Morača, Foto: Darko Šarčević
Ažurirano: 30.09.2016. 12:05h

Mještani sela Ljevište, nedaleko od kojeg se nalazi izvor Morače, gdje je nedavno započeta prva faza izgradnje mini hidrocentrale, uputili su javnosti peticiju, sa zahtjevom za hitan i potpun prekid daljih radova.

U peticiji koju potpisuje četrdesetak mještana, traže poništenje koncesije, te da se utvrdi odgovornost ministra koji je dao saglasnost “da se krene u pravi zločin nad jednim takvim prirodnim dobrom kao što je izvorište Morače sa okolinom”.

Navode da nije samo u pitanju uništenje izvora rijeke, već i “zločin i nasilje nad životom, tradicijom i istorijom naroda tog gorskoga i epskoga kraja”.

“Još krajem prošlog mjeseca je firma 'Dekar' dovukla svoju skalameriju pod izvor Morače radi gradnje HE, tako što bi se napravila akumulacija ispod samog izvora iza šumovitog brda Obla glava, na visini od oko 1.500 metara, i uputila kroz cijevi niz liticu niz koju pada od vječnosti bijeli vodopad zvani Sika, visok oko 50 metara i nastavlja se sa dva tri manja kaskadna vodopada”, naveo je publicista i ekolog, jedan od potpisnika peticije, Komnen Bećirović.

Potpisnici peticije navode da je okolina izvora Morače stanište srna i divokoza, da se tu mogu vidjeti i medvjedi, orlovi… Dodaju i da je izvor Morače destinacija koju godišnje obiđe hiljade turista.

“Izgradnjom mini HE, sve bi to trebalo da bude dovedeno u pitanje: bistre i raspjevane vode izvora Morače bi se kupile u akumulaciju iza Santrača, bile zatočene u cijevi i njima upućene nekoliko stotina metara sve do poviše zaseoka Zalom, gdje je predviđena centrala. Tako bi slavna čelenka Morače bila razorena, njen veliki vodopad ukinut i ućutkan, a takođe i ostali. A kako se sadašnjim radovima nemilice počela sjeći okolna šuma- već ogromne bukve leže u klancu oborene - to će cio predio biti opustošen i nagrđen”, navode potpisnici peticije, podsjećajući da sječa šume izaziva eroziju zemljišta.

Bećirović je svoju borbu za Moraču počeo je još 1988, kao vođa pobune protiv potopa Kolašina i gradnje velikih hidroelektrana na toj rijeci. Navodi da će izgradnjom mini HE, Morača ”izgubiti šansu da, kao čitava oblast sa Rovcima, bude primljena u svjetska dobra pod UNESCO zaštitom”.

“Do jada bi bilo tolika šteta kad bi od struje sa te centrale zavisila čitava Crna Gora, a nekmoli gdje se radi o relativno ograničenoj količni energije, ali dovoljnoj da neko na njoj dobro ućari”, navodi on.

Energetsku dozvolu za izgradnju male HE, Ministarstvo ekonomije je dodijelilo kompaniji “Dekar” iz Podgorice. U zahtjevu za dozvolu je navedeno da je planirana izgradnja mini HE snage 980 kilovati (kW) i ukupne planirane godišnje proizvodnje 3,321 gigavat časova. Ugovor o koncesiji između Vlade i “Dekara” je zaključen krajem juna 2012. Predviđeno je da projekat bude realizovan u tri faze. U prvoj, koja bi trajala 12 mjeseci, predviđena je izrada tehničke dokumentacije, dok je izgradnja objekta planirana u drugoj godini. Ekonomsko iskorištenje vodnog potencijala, prema planu, počelo bi u trećoj fazi.

“Dekar” je urbanističko-tehničke uslove dobio 23. jula 2013. kada su počeli da teku i rokovi iz ugovora.

Mini HE je, prema planu, trebalo da bude sagrađena do 3. septembra, ali je koncesionar u maju, usljed nemogućnosti priključenja na elektroenergetsku mrežu, zahtijevao produženje roka za izgradnju.

Novi rok za završetak izgradnje mini HE je produžen do 3. septembra 2018. godine, na račun skraćenja faze u kojoj počinje ekonomsko korišćenje vodotoka.

Tako će “Dekar”, umjesto 27, vodu sa izvora Morače koristiti 25 godina.

Peticiju za spas izvora Morače su, pored Bećirovića, potpisali: Mlađen Bećirović, Branislav Bećirović, Milivoje Bećirović, Blažo Bećirović, Jagoš Bećirović, Labud Bećirović, Radosav Bećirović, Novo Dragić, Budo Dragić, Goran Dragić, Grujica Dragić, Ljubo Dubljević, Radoman Dubljević, Rajko Krković, Jovan Krković, Slavko Krković, Ago Laketić, Ranko Laketić, Vuk Mešter, Grgur Mešter, Malin Mešter, Zdravko Mešter, Miladin Mešter, Dragiša Mešter, Vukić Mešter, Marko Mučalica, Radosav Mučalica, Milan Mučalica, Miloš Mučalica, Ranko Mučalica, Milan Tuović, Ranko Tuović, Dragiša Čečović, Jovan Čečović, Miloš Čečović

Bonus video: