Dječak bi asistenta Zorana: Uprava škole ga plaši domom?

“Ako ovako nastave, dijete će da potone - ima 13 godina, u pubertetu je”, kaže bivši asistent
405 pregleda 20 komentar(a)
Zoran Kapisoda, Cetinje
Zoran Kapisoda, Cetinje
Ažurirano: 28.09.2016. 19:42h

Majka dječaka sa posebnim obrazovnim potrebama tvrdi da iz uprave cetinjske OŠ “Lovćenski partizanski odred” prijete da će dijete smjestiti u dom ako ne bude redovno pohađao nastavu i ne prihvati asistenta koji mu je dodijeljen.

Ona je “Vijestima” ispričala da M. Z. odbija da ide u školu, da često plače i uporno traži svog “starog” asistenta Zorana Kapisodu.

“Mučila sam se da progovori i da stane na noge, a sad mi prijete Centrom za socijalni rad i smještanjem djeteta u dom, jer odbija da ide u školu, pošto mu je dodijeljen novi asistent. Ispada da sam ja neodgovorna majka. Koji roditelj bi radije gledao dijete da sjedi u kući po cijeli dan, umjesto da ide u školu”, kaže A. A. samohrana majka djeteta sa teškoćama u razvoju.

Direktorica škole Sandra Sjekloća negira navode da M. Z. ne pohađa redovno nastavu.

“Ukoliko bi Kapisoda radi ličnih ciljeva uticao na roditelje dječaka, a to kao rezultat imalo njegovo odsustvovanje iz škole, o tome će biti obaviješten Centar za socijalni rad, kao i ostale institucije koje se bave problemom zloupotrebe djece”, kazala je ona.

Direktorica škole Sandra Sjekloća negira navode da M. Z. ne pohađa redovno nastavu

Njenom sinu, đaku sedmog razreda, lani je dodijeljen asistent Kapisoda, nastavnik sa 25 godina pedagoškog iskustva, koji je predavao u nekoliko cetinjskih škola.

On je kao asistent radio sa još dvoje djece.

“Toj djeci je trebala samo povremena pomoć. Sa M. Z. je bilo drugačije. Kad sam prošle godine počeo da radim sa njim, dječak je znao tek polovinu slova. On je u tom uzrastu, sa njegovim mogućnostima, trebalo da savlada gradivo za treći razred, što podrazumijeva tablicu množenja, da tečno čita i piše i latinicu i ćirilicu“, ispričao je “Vijestima“ Kapisoda.

Majka dječaka kaže da je šesti razred završio dobrim uspjehom - naučio je slova, azbuku, abecedu, engleski analfabet, brojeve i da raspoznaje boje i napiše njihove nazive na engleskom...

Trenirao je i košarku.

Po završetku školske godine, sa upravom škole i majkom dječaka navodno je dogovoreno da Kapisoda, koji je ljetos radio na brodu, i u sedmom razredu ponovo radi kao asistent sa M. Z.

“Obećao sam da ću da dođem, pa sam krajem avgusta poslao kćerku do škole, da se informiše o početku nastave. Rekli su joj da ne brinem, da ću biti obaviješten i da će sve malo da kasni. Kad sam došao 6. septembra, opet su ponovili da ne brinem. Sjutradan mi je kolega rekao da on počinje da radi sa drugim dječakom 10. septembra i pitao me jesu li i mene zvali. Nisu. Direktorku sam pitao o čemu se radi, rekla mi je da je sve prepustila pomoćnici Mariji Tatar“, priča Kapisoda.

U međuvremenu je za M. Z. angažovana asistentkinja koja je sa njim radila dva dana.

Nakon toga je, 7. septembra, primljena druga asistentkinja, koja je, kako navode Kapisoda i majka dječaka, snaha pomoćnice Tatar.

Ona i Kapisoda su se zbog svega obratili i upravi škole, potom i Ministarstvu prosvjete. Zasad, bez rezultata.

“Obratio sam se psihologu Branki Vujović, Dejanu Miloševiću iz Centra za socijalni rad, Komisiji za djecu sa posebnim potrebama u kojoj su Branka Vujović, Rada Perišić, dječiji doktor Đuro Latković i Božo Drecun. Komisija je zasjedala i od majke su dobili molbu da joj pomognu da dijete bude sa mnom… Pedagog škole dječaka prepada domom u Bijeloj. Ako ovako nastave, to dijete će da potone. On ima 13 godina, u pubertetu je”, kazao je Kapisoda.

Prema navodima Ministarstva prosvjete, u školama je ove godine angažovano 265 asistenata.

Iz nevladine organizacije “Naše sunce” ranije su ocijenili da to nije dovoljno i da polovina djece nema asistenta.

Upozorili su da promjena asistenta, odnosno susret sa nepoznatom osobom, kod djece sa smetnjama u razvoju može da izazove stres, agresivno ponašanje…

Dječaku obećao da ga neće iznevjeriti

Kapisoda ističe da mu nije potreban novac i da to nije njegov motiv za rad.

“Na brodu imam platu od 3.000 dolara, mogao sam da ostanem još mjesec, dva… ali sam se rukovodio time da sam obećao djetetu i majci da ih neću iznevjeriti”.

Predviđeni iznos zarade za asistente je 193 eura u neto iznosu...

Kapisoda podsjeća da će poslije parlamentarnih izbora, do kada su asistenti angažovani po ugovoru o volontiranju, biti raspisan konkurs. “Ja ću da konkurišem. I šta ćemo onda? Hoće li onda mene sa 25 godina iskustva da eliminišu, a prime nekoga ko je sad počeo da radi”.

Direktorica Sjekloća procijenila da Kapisodu treba zamijeniti

Sjekloća je kazala “Vijestima” da škola nije u obavezi da svake godine za asistenta u nastavi angažuje istu osobu, te da je njena lična procjena da je za Kapisodu trebalo naći zamjenu.

“Razlozi za to su Kapisodi predočeni u ličnom razgovoru”.

Sjekloća tvrdi da su asistenti sa radom počeli 1. septembra, a da se Kapisoda javio telefonom tek 15. - pravdajući “kašnjenje” ličnim razlozima.

Kapisoda: Zar nijesmo tu zbog djece?

Kapisoda kaže da su ga uputili na psihološkinju Tamaru Milić kada se obratio Ministarstvu prosvjete. Ona je navodno preporučila da odluku o aistentu treba da donese uprava škole.

“Ona me je u telefonskom razgovoru ubjeđivala da se dijete nije moglo vezati za mene, podsjećala me šta je sve predavano na seminarima. Znam ja to, ali… Zar mi nismo tu zbog djece… M.Z. se vezao za mene jer je shvatio da sam ga naučio kako da barata novcem, da mu se druga djeca ne sprdaju, da je ravnopravan, čak i bolji od druge djece. Kad predmetni nastavnik kaže – ti si M. bolji nego njih pet, šest koji se prave da znaju… To je veliki uspjeh”.

Bonus video: