"TEŠKO POVJEROVATI DA NEMA PARA"

SMCG: Dok se radnicima TV Atlas ne isplaćuju plate, Knežević se grli s Klintonom

"Nova koncepcija" TV Atlasa, o kojoj govori uprava, biće moguća samo ukoliko uspiju da nađu način da emituju program, koji neće morati niko da pripremi, jer su koleginice i kolege, koje su godinama radile uz neisplaćivanje i kašnjenje zarada, odlučni/e u namjeri da više ne rade za džabe"
52 pregleda 1 komentar(a)
atlas TV, Foto: Youtube screenshot
atlas TV, Foto: Youtube screenshot
Ažurirano: 27.09.2016. 13:54h

Odluka Atlas grupe da "suspenduje" programsku šemu Televizije Atlas uslijedila je nakon odluke zaposlenih da prestanu da emituju program, jer im se duguju četiri zarade, tako da je odluka o suspenziji ljepši način da se kaže da program nema ko da priprema, saopšteno je danas iz Sindikata medija Crne Gore (SMCG).

"Koleginice i kolege iz TV Atlas su se na ovu drastičnu mjeru odlučile nakon što su još jednom izigrani/e i nakon što su umjesto pet obećanih zarada dobili/e samo jednu. Druga je trebalo da bude isplaćena juče, a uprava Atlas grupe nije uspjela da održi obećanje dato svega 15 dana ranije. Nakon što su shvatili da se zaposleni/e ne šale dosjetili su se "nove koncepcije". "Nova koncepcija" TV Atlasa, o kojoj govori uprava, biće moguća samo ukoliko uspiju da nađu način da emituju program, koji neće morati niko da pripremi, jer su koleginice i kolege, koje su godinama radile uz neisplaćivanje i kašnjenje zarada, odlučni/e u namjeri da više ne rade za džabe. Njihovi brojni pokušaji da održe TV Atlas upravi nisu bili nikakav motiv da uloži napor i izmiri obaveze prema njima. Teško je povjerovati u priču da Atlas grupa nema novca, jer dok se radnicima ne isplaćuju ni plate ni porezi i doprinosi na njih, vlasnik Atlas grupe se grli sa bivšim predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Bilom Klintonom na samitu koji, između ostalog, okuplja vodeće svjetske biznismene koji svojim društveno odgovornim radom poboljšavaju živote ljudima širom svijeta", kazali su iz SMCG.

Iz SMCG se pitaju da li organizatori i učesnici tog skupa znaju da Atlas grupa duguje pet zarada i gotovo milion eura na poreze na zarade samo u jednom dijelu svoje grupe, Atlas televiziji.

"Da li je to koncept upravljanja koji je promovisan na sastanku Klinton globalne inicijative? Uprava Atlas grupe treba da zna da društveno odgovorno poslovanje prije svega znači odgovoran odnos prema svojim zaposlenima, a da je sve drugo, uključujući i zagrljaje, jeftin marketing. Sindikat medija daje podršku zaposlenima u Atlas televiziji i zahtjeva od uprave da pod hitno izmiri sva dugovanja koja ima prema njima. Kriza u crnogorskim medijima nije od juče i ne treba je koristiti kao izgovor za loše i neodgovorno vođenje medija", rekli su iz SMCG.

SMCG navodi i da je u saopštenju Atlas grupe preskočeno da se kaže šta "suspenzija programske šeme" znači za zaposlene i zbog toga traže objašnjenje.

"Sindikat medija jeste zabrinut za sudbinu medijskih kuća i smatramo da bi trebalo ispitati razloge zbog čega se mediji gase, imaju ogromna poreska dugovanja i smanjuju broj zaposlenih pozivajući se na loše uslove na tržištu", zaključuje se u saopštenju.

Predsjednik Atlas grupe, Duško Knežević, učestvovao je ranije na godišnjem sastanku Klinton globalne inicijative (CGI).