Od Tivta do Barija: Ovo je prvi čovjek iz CG koji je preveslao Jadran

Dejana je su kao osiguranje i logistička podrška pratila dvoijica prijatelja – Boris Francesković i Mihailo Vukotić na 10 metara dugačkoj jedrilici “Amaya“. Njih trojica juče su se vratili iz Italije i doplovili na polaznu tačku svog nesvakidašnjeg putovanja u Donju Lastvu, gdje su Dejana na mulu ispred crkve Svetog Roka, svečano dočekali porodica i prijatelji
326 pregleda 30 komentar(a)
Dejan Milošević, Foto: Siniša Luković
Dejan Milošević, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 27.09.2016. 12:26h

Pomorac Dejan Milošević (33) iz Tivta, postao je prvi čovjek iz Crne Gore koji je preveslao Jadran. Milošević se danas vratio sa nesvakidašnje avanture u koju se upustio 21.septembra kada je u plastičnom kanuu dugačkom 4,5 metara, iz Donje Lastve kod Tivta, krenuo na preko 120 nautičkih milja dugačak put na drugu obalu Jadrana, do italijanske luke Bari.

Dejana je su kao osiguranje i logistička podrška pratila dvoijica prijatelja –Boris Francesković i Mihailo Vukotić na 10 metara dugačkoj jedrilici “Amaya“. Njih trojica danas su se vratili iz Italije i doplovili na polaznu tačku svog nesvakidašnjeg putovanja u Donju Lastvu, gdje su Dejana na mulu ispred crkve Svetog Roka, svečano dočekali porodica i prijatelji.

Da bi prešao Jadran isključivo na snagu svojih mišića, Dejanu je trebalo zukupno 34 ipo sata aktivnog veslanja, odnosno pet dana jer se u međuvremenu odmarao i noćio na jedrilici koja ga je pratila, odnosno sklanjao pred nevremenom kakvog je bilo dosta na pučini južnog Jadrana proteklih dana.

„Krenuo sam odavde 21.septembra u 6.35 časova, a u Bari sam stigao 25.septembra oko 13 sati. Bilo je baš naporno, pogotovo drugog dana jer su na moru bili veliki valovi, visine 3 do 4 metra od jakog juga. Trećeg dana plovidbe bilo je dosta tzv. mrtvog mora od maestrala, a narednog dana su uslovi bili povoljni i tada sam veslao preko 8 časova. Posljednjeg, petog dana bila je bukvalno katastrofa jer je okrenuo jaki maestral, a Radio Bari je javio da je more dostiglo snagu od čak 7 Bofora. U takvim uslovima i valovima visine preko 4 metra, uspio sam da veslam samo oko sat vremena, ali je to bilo dovoljno da uplovimo u Bari“, kazao je novinarima danas Dejan Milošević, nakon što je prve poljupce izmijenio sa suprugom i djecom Lukom i Vitom, koji su ga najnestrpljivije čekali na pristaništu u Donjoj Lastvi.

Iako je kao pomorac do sada plovio Atlantikom, Pacifikom i Indijskim okeanom, kaže da ga je upravo ova avantura najviše naučila da poštuje snagu mora.

„Jadran me je zasita naučio pameti i tek sada mogu reći da sam pravi pomorac jer sam ga prešao na vesla. U Bariju su mi italijanske lučke vlasti zvanično potvrdile da sam prvi čovjek iz Crne Gore koji je Jadran prešao veslajući. Prvo su bili šokirani kada smo se tamo pojavili, posebno ja u malom kanuu, a onda su uslijedila čestitanja i fotografisanja za uspomenu“, kazao je Milošević dodajući da su mu u Italiji dali popust na usluge marine, kao i da je tokom plovidbe njegova ekipa bila u stalnom kontaktu sa pomorskim radio stanicama u Baru, Dubrovniku i Bariju koje su im redovno davale meteo-prognozu i poželjele uspjeh u ovom nesvakidašnjem poduhvatu.

Iako je ruta „na papiru“ iznosila oko 120 milja, pređena distanca zapravo je veća jer su Dejana morske struje i vjetrovi zanosili, pa je plovio u cik-cak, a ne najkraćim kursom, zbog čega je preveslao najmanje 135 milja.

„Atmosfera je bila sjajna, ovi momci koji su me pratili na jedrilici, su mi stvarno bili sjajna podrška i pomoć u svemu. Ni njima na 10 metarskom brodu nije bilo lako u oluji posljednjeg dana, a kamoli malom kanuu od nepunih 5 metara.“- ističe Dejan dodajući da su mu na pučini društvo često pravili delfini koji su plivali i igrali se oko njegovog kanua. „Sva sreća, i to je najvažnije, nije bilo nemani (ajkula) jer sam negdje u podsvijesti, strahovao od takve mogućnosti“, objašnjava 33-godišnji tivatski pomorac i avant urista, podsjećajući na slučaj dvojicve italijanskih kanuista koji su 2004, bez pratnje drugog broda, pokušali preveslati Jadran od luke Vieste do Splita.

Došli su do ostrva Palagruža i nakon toga više se nisu javljali porodicama sa kojima su se redovno čuli u Italiji. Potraga u kojoj su učestvovali službe spašavanja iz Italije i Hrvatske, nakon dva dana, rezultirala je nalaženjem samo jednog od kajaka, koji je bio potpuno uništen i izgrižen zubima najvjerovatnije, velike bijele ajkule koja obitava na Jadranu.

„Ta tužna epizoda mi je stalno nekako bila na pameti, jer bi se susret sa takvom nemani i po mene mogao loše završiti bez obzira što sam ja imao pratnju, ali se jedrilica povremeno udaljavala od mene i 3-4 kabela (preko 700 metara), tako da u slučaju napada, ni moji prijatelji ne bi mogli ništa da urade“, istakao je Milošević, jedan od osnivača i članova K4 kluba ekstremnih sportova iz Tivta.

On se posebno zahvalio firmama koje su podržali njegovu ekspediciju veslima preko Jadrana- „Navar“ i „Una“, „Bokaplast“, „Seaworks“ i „Vita“ iz Tivta te „Azalea Maritime“ iz Bijele.

Bonus video: