U Crnoj Gori smanjena smrtnost od malignih bolesti

„U izvještajima SZO navodi se da je u Crnoj Gori za 11 odsto smanjena smrtnost od raka na godišnjem nivou, po čemu je jedna od vodećih zemalja Evrope“, kaže se u saopštenju
5 komentar(a)
Klinički centar, bolnica, KBC, Foto: Arhiva Vijesti
Klinički centar, bolnica, KBC, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 26.09.2016. 13:05h

Crna Gora se, prema posljednjim objavljenim izvještajima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), nalazi među vodećim zemljama okruženja u borbi protiv raka, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Kako navode, zahvaljujući naporima crnogorskog zdravstvenog sistema evidentan je pad mortaliteta od raka.

„U izvještajima SZO navodi se da je u Crnoj Gori za 11 odsto smanjena smrtnost od raka na godišnjem nivou, po čemu je jedna od vodećih zemalja Evrope“, kaže se u saopštenju.

Istraživanje je pokazalo da države koje su uvele restrikcije u liječenje oboljelih od raka i njihovu cjelokupnu zdravstvenu zaštitu, kao što su Srbija i Makedonija, bilježe porast stope smrtnosti od malignih bolesti.

Iz Ministarstva navode da godišnje u Crnoj Gori od raka oboli 2.115 ljudi.

„Smanjenje stope mortaliteta za 11 odsto pokazuje da karcinom nije nužno smrtonosna bolest i da se pravovremenim aktivnostima i naporima cijelog zdravstvenog sistema može uspješno boriti s ovom opakom bolešću“, dodaje se u saopštenju.

U izvještajima je ocijenjeno da je smanjenje stope mortaliteta od malignih bolesti u Crnoj Gori rezultat velikih napora koje posljednjih nekoliko godina ulaže Ministarstvo zdravlja, u saradnji sa ostalim nadležnim institucijama, koji su rezultirali postojanjem jasno definisane pozitivne Liste ljekova i primjenom najsavremenije terapije za liječenje karcinoma.

„Takođe, kako se navodi u izvještajima, veliki doprinos dao je i edukovanan i stručni kadar Klinike za onkologiju i radioterapiju Kliničkog Centra Crne Gore, koji je prateći savremene trendove liječenja omogućio primjenu najnovijih standarda u dijagnostici i liječenju onkoloških bolesnika u Crnoj Gori“, navode iz Ministarstva.

Prema podacima SZO, u Crnoj Gori procentualno izražena očekivana životna dob od 60 godina u populaciji žena, u periodu od 2000. do 2015. godine, porasla je sa 19,4 na 21 odsto, što pokazuje da je, zahvaljujući naporima zdravstvenih vlasti u Crnoj Gori, značajno unaprjeđen tretman ženskih malignih bolesti (karcinoma dojke i jajnika).

„Takođe, u borbi protiv nezaraznih bolesti Crna Gora se, radom na podizanju svijesti o štetnostima konzumacije alkohola i pušenja, pozicionirala kao jedna od vodećih zemalja u svijetu. Na ovaj način aktivno se sprovodi rad na smanjenju učestalosti karcinoma pluća i drugih malignih bolesti u Crnoj Gori“, saopšteno je iz Ministarstva.

Zaključak izvještaja je da, adekvatno planiranim aktivnostima Ministarstvo zdravlja, u sardanji sa ostalim zdravstvenim ustanovama, treba nastaviti sa unaprjeđenjem svih oblasti zdravstva, što će doprinijeti očuvanju zdravlja stanovništva Crne Gore.

Bonus video: