Opština Budva zaratila sa Morskim dobrom zbog šankova

MD bi da “diskotekama na otvorenom” produži život za još dvije sezone, iz Opštine poručili direktoru Predragu Jelušiću da se zbog vlasnika šankova našao u “nebranom grožđu”
636 pregleda 0 komentar(a)
Opština više ne želi go-go igračice na šetalištu, Foto: Vuk Lajovic
Opština više ne želi go-go igračice na šetalištu, Foto: Vuk Lajovic
Ažurirano: 12.12.2018. 22:07h

Javno preduzeće Morsko dobro (MD) predložilo je da otvoreni šankovi na šetalištu na Slovenskoj plaži ostanu još dvije sezone, kao kompromisno rješenje, kako bi se izašlo u susret vlasnicima popularnih diskoteka koji su protestovali nakon što su saznali da su Planom privremenih objekata njihovi lokali „izbrisani“ za narednih pet godina.

Takav stav MD naišao je na oštro protivljenje Opštine, a gradonačelnik Dragan Krapović je u pismu upućenom direktoru Morskog dobra Predragu Jelušiću to ocijenio kalkulantskim potezom, koji ima veze sa politikom.

Time su obnovljene tenzije na relaciji Opština-Morsko dobro, koje ne prestaju od kada je upravljanje Budvom preuzela koalicija opozicionih partija.

Konačan stav da li otvoreni šankovi „Maltez“, “Rafaelo“, „Miami“, „Trokadero“, „Paris“ i „Ambiente“, koji su punih dvije decenije unazad bili epicentri zabave, ali i nerijetko na meti oštrih kritika u vezi sa tim da li takva ponuda Budvi više treba, ostaju na šetalištu, daće Ministarstvo turizma kojem je inicijativa Morskog dobra dostavljena.

Planove privremenih objekata za period 2019 - 2023. uporedo za šetalište donose i Opštine i MD. Morsko dobro gazduje stranom šetališta ka moru, a Opština suprotnom. Lokalna uprava je sa svoje strane izbrisala sve privremene objekte, što je izazvalo proteste brojnih dugogodišnjih zakupaca. Takođe, u predlogu Plana privremenih objekata za zonu morskog dobra, koji je iz Ministarstva dostavljen Opštini, u narednih pet godina na Slovenskoj obali nisu predviđeni otvoreni šankovi

MD je uputilo dopis Opštini u kojem navodi da se „planirano brisanje grupacije privremenih objekata na dijelu Slovenske obale ispred hotela „Budva“ i hotela koji se grade realizuje fazno u dvije godine, po principu 1+1, odnosno do oktobra 2020. godine.

„U prvoj fazi ne planirati objekte sa namjenom trgovine, prodaje alkoholnih i bezalkoholnih pića, tekstila, džempera. Objekte za pružanje ugostiteljskih usluga unijeti u Program i označiti crvenom i naglasiti da su predviđeni za uklanjanje do 30. oktobra 2020”, navodi se u dopisu koji potpisuje Jelušić.

MD je predložilo da bi tokom naredne dvije godine izdvojilo sredstva koja bi bila namijenjena za parterno uređenje šetališta nakon što 2020. budu uklonjeni šankovi.

Uslijedio je ekspresni odgovor iz Opštine, u kome je Krapović izrazio čuđenje da su iz MD proslijedili zahtjev ugostitelja da šankovi ostanu, ako se zna da lokalna uprava nije nadležna za zonu morskog dobra.

„Ukoliko ste odlučili da Opštini vratite nadležnost u priobalnom pojasu takav zahtjev pozdravljam i unaprijed prihvatam. U ovakvom vašem postupanju uočavam elemente politike, kao i nespremnost Morskog dobra da obavlja svoju funkciju i upravlja priobalnim pojasom. Razumijem da nije lako donosti ovakve odluke, međutim, nalazite se na funkciji na kojoj nije moguće izbjeći iznošenje jasnih stavova i donošenje ponekad teških odluka“, naveo je Krapović u pismu Jelušiću.

Poručujući Jelušiću da se našao u „nebranom grožđu“, Krapović mu je ponudio „prijateljski savjet kako da izađe iz neugodne situacije“.

„Potrebno je da uradite isto ono što je uradila Opština prilikom izrade svoga predloga Plana privremenih objekata. Kako bi izbjegli bilo kakvu primisao selektivnog pristupa, ili diskriminacije bilo kojeg pojedinca, odlučili smo da predložimo ukidanje svih privremenih lokacija na dijelu šetališta koja je u nadležnosti Opštine. Bilo bi krajnje licemjerno sa moje i sa strane Opštine da nakon što smo predložili ovako bolan i radikalan, ali neophodan rez, sada zauzmeno drugačiji stav kada je u pitanju zona morskog dobra“, zaključio je Krapović u dopisu.

Sličnog stava su i hotelijeri kojima je isti dopis dostavljen.

Ako ples oko šipke ostane godinu, ostaće još pet

Krapović je kazao „Vijestima“ da mora doći do smanjenja broja lokacija, te da treba biti odlučan i pricipijelan, ukoliko se Budva kao destinacija želi mijenjati na bolje.

„Niko nema ništa protiv restorana, kao i objekata koji upotpunjuju ponudu, ali ako neko želi da još pet godina da ima objekte koji emituju glasnu muziku, ples oko šipke, brzu hranu, hladno piće iz vitrine na ulici, sladoled na svakih pet metara, turističke izlete koji se prodaju na ulici... Mi tako nešto nećemo i ne možemo podržati. Ukoliko ti objekti ostanu još ovu godinu, ostaće još pet godina. Zabluda je da će bilo šta da bude riješeno inicijativom tipa 1+1 jer se zna kako idu i završavaju stvari u Crnoj Gori. Ova godina je presudna i ako rez ne bude napravljen, bojim se da nećemo biti ozbiljna destinacija u bliskoj budućnosti. Dolaze veliki projekti poput šetališta i ako tu bude sličan pristup, štetu bi mogli trpjeti sljedećih 50 godina, umjesto pet“, kazao je Krapović.

Bonus video: