"Lokve” izgubljene u papirima, ali će raditi

Novi vlasnici ski-centra i hotela tvrde da je sve spremno za sezonu, uprkos tome što se zagubila papirologija za skijalište, i ono trenutno kao da ne postoji; postoji i problem sa zahtjevima vlasnika zemljišta
199 pregleda 0 komentar(a)
Hotel Lokve, Foto: Tufik Softić
Hotel Lokve, Foto: Tufik Softić

Skijališta Ski-centra “Lokve” kod Berana spremna su za sezonu, uprkos brojnim problemima sa kojima se susreću novi vlasnici.

Oni obećavaju da neće dozvoliti da Ski-centar ne radi, i da su obavili sve ateste i izvršili pripreme, uprkos tome što zbog “gubljenja” dokumentacije, skijalište kao i da ne postoji.

„Što se nas tiče, snijeg može sjutra da padne i može da počne skijaška sezona, ali neki problemi moraju uporedo sa tim da se rješavaju“, kazao je vlasnik Dejan Guberinić.

On je rekao da očekuju od resornog ministarstva i Direkcije za nekretnine da im omoguće upisivanje službenosti na parcelama, kako ne bi morali da čekaju i pojedinačno skupljaju saglasnosti za pripremu staza od dvadesetak vlasnika zemljišta na kojima se nalaze skijališta.

“Upis službenosti tražimo samo zbog toga da možemo na vrijeme da počnemo sa pripremama staza. To podrazumijeva čišćenje i krčenje niskog rastinja. Dešavalo se ranije da počnemo da radimo, a onda se jave vlasnici zemljišta koji nam osporavaju pravo na to. Imamo korektne odnose sa vlasnicima zemljišta, ali skijalište je javno dobro, a njih je dvadesetak i ne možemo ići od jednog do drugog da tražimo saglasnost za pripreme za sezonu“, objasnio je Guberinić.

On je kazao da od sudbine skijališta zavise i dalji radovi na rekonstrukciji istoimenog hotela.

“Negdje se, da li slučajno, zagubila papirologija koja se odnosi na skijalište, i ono trenutno kao da ne postoji. Šta će u tom slučaju nama hotel, ako nemamo skijalište“, kazao je Guberinić.

Prema njegovim riječima, država je nametnula i ekstra visoke poreze na nepokretnosti za hotel, ali su im iz Opštine omogućili da narednih nekoliko godina porez plaćaju po ranijim, nižim stopama.

„Iz Opštine su postavili pitanje zašto se izmišljaju birokratske prepreke da se rastjeraju investitori i pomogli su nam ove godine. Sada čekamo da nam i resorno ministarstvo izađe u susret i izvrši pritisak na Direkciju za imovinu da nam upiše službenost na parcelama“, rekao je Guberinić.

Poslije deceniju i po propadanja Ski-centar “Lokve” sa istoimenim hotelom kupili su braća Guberinić iz Berana, sa velikim planovima za njegovu i zimsku i ljetnju valorizaciju. Ski-centar se nalazi na planini Cmiljevici, odmah pored magistralnog puta za Rožaje, na četrnaestom kilometru od Berana.

Otvoren je u prvoj polovini osamdesetih godina prošlog vijeka i to je bilo vrijeme pravog procvata. Tada je predstavljao, tek, otkriveni biser, posebno za turiste iz Vojvodine, koji su, skupa sa Berancima, podigli i čitavo vikend naselje u njegovoj neposrednoj blizini.

Uspijevao je da radi i devedestih, u vremenima krize i inflacije, sve do rata na Kosovu, kada su u hotel smještene izbjeglice i kada je od novca dobijenog izdavanjem hotela preživljavalo kompletno hotelsko-turističko preduzeće.

Zato je 2003. godine privatizacija ove kompanije dočekana sa velikim nadama, ali se ispostavilo da društvo okupljeno oko firme “Euroturist GMBH” nije bilo ozbiljno. Sve je vrlo brzo otišlo na doboš i pod bankarske zapljene. Ski-centar je poslije velike agonije prodat Rusu Alanu Alikovu još 2006. godine. Ni on nije ispunio obećanja koja su bila previše bajkolika.

Bonus video: