U apotekama i dijagnoze mijenjali

Kontrolori Fonda “češljali” su i ručno pisane recepte, koji su realizovani u oktobru i novembru prošle godine u državnoj apoteci u podgoričkom naselju Zabjelo
53 pregleda 0 komentar(a)
Knjižice, Foto: Zoran Đurić
Knjižice, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 15.09.2016. 19:23h

SIz Fonda za zdravstveno osiguranje tražili su od “Montefarma” da umanji račun za maj i jun za 3.686 eura, zbog navodno nepravilnog izdavanja ljekova za respiratorne bolesti.

Kontrolori Fonda utvrdili su da na ručno pisanim receptima u više državnih apoteka nijesu uneseni podaci o ljekaru - specijalisti koji je propisao lijek.

Uporednom kontrolom elektronskog kartona pacijenta utvrđeno je i da su farmaceuti mijenjali dijagnoze .

U izvještaju o obavljenoj kontroli piše da su kontrolisali izdavanje četiri lijeka, koji se isključivo propisuju na osnovu specijalističkog izvještaja.

Kontrolori Fonda “češljali” su i ručno pisane recepte, koji su realizovani u oktobru i novembru prošle godine u državnoj apoteci u podgoričkom naselju Zabjelo.

Uočene su i nepravilnosti da farmaceuti u toj apoteci nijesu upisali naziv paralenog lijeka koji je izdat i što na većini analiziranih recepata nedostaje datum izdavanja lijeka, faksimil i potpis zaposlenog.

Kontrolori su zaključili i da je na manjem broju recepata primijećeno da se propisana količina lijeka ne slaže sa količinom u informacionom sistemu Fonda.

Na manjem broju recepata primijećeno je izdavanje lijeka veće jačine, u slučaju kada nije propisana jačina lijeka, što nije u skladu sa propisima.

Direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić u novembru prošle godine obavijestio je Fond o sumnjama u zloupotrebe prilikom propisivanja i izdavanja ljekova, pozvavši se na dokumentaciju koju su priložile izabrane ljekarke za odrasle.

One su tada navele da se u elektronskim kartonima većeg broja pacijenata, obično starijih osoba i hroničnih bolesnika, vidi da su im u apoteci izdati brojni ljekovi koje im nijesu propisivale ručno i elektronski.

Riječ je o više od 50 pacijenata, od kojih su neki navodno tvrdili da ljekove nijesu ni tražili, ni dobijali u državnim apotekama.

Tokom vandredne kontrole Fonda pronađen je samo jedan od ukupno 61 spornog, ručno pisanog recepta, pa niko nije odgovarao zbog navodne zloupotrebe.

“Vijesti” su tada objavile da su iz apoteke u Ulici slobode tvrdili da je dio recepata uništen, jer su ih miševi pojeli.

Balota traži od Kavarića da suzbije ručno pisanje recepata

Direktor Fonda Adis Balota dopisom iz jula ove godine obavijestio je i Kavarića da treba da suzbije ručno pisanje recepata i utvrdi razloge nepravilnosti u radu zaposlenih.

Prema izvještaju, i dalje je prisutno neracionalno propisivanje terapije, kao i ručno pisanje recepata koje se praktikuje samo u seoskim ambulantama i kada nema struje.

Kontrolori su utvrdili da je većina analiziranih recepata u apoteci “Zabjelo” nečitko napisana, bez jasno definisanog lijeka i da izabrani doktori na većini recepata nijesu napisali datum propisivanja.

Bonus video: