Krivolovci ubijaju i uz pomoć vabilica

To nije sport, to je genocid, ističe slovenački ornitolog
150 pregleda 5 komentar(a)
Jedan od lovaca sa Orjena, Foto: Borut Rubinić
Jedan od lovaca sa Orjena, Foto: Borut Rubinić
Ažurirano: 15.09.2016. 14:52h

Aktivisti Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) zatekli su na Orjenu dvojicu krivolovaca, koji su prepelice lovili zakonom strogo zabranjenim vabilicama.

Oni tvrde da su na Dragaljskom polju vidjeli dvojicu krivolovaca i vozilo sa italijanskim oznakama, a kršenju zakona prisustvovao je i poznati slovenački ornitolog Borut Rubinić, koji je i fotografisao krivolovce i zvučni uređaj kojim su vabili ptice.

Rubinić je “Vijestima” kazao da korišćenje tog uređaja nije sportski i da se pomoću njega vrši “genocid” nad prepelicama.

“Tokom noći se na zvučniku pusti zvuk mužjaka prepelice i ujutru osvane cijelo jato na tom području. Lovac potom pusti pse i puca sačmaricom. Toliko bude prepelica da sačmom gdje god da pukne - pogodiće nešto. To nije sport, to je genocid”.

Biolog u CZIP-u Aleksandar Perović kazao je da su lovci pored toga lovili i radnim danom, dok su lovni dani samo vikendom.

“Dakle trenutno je lovna sezona na prepelice, ali ne smije se loviti radnim danom ili nezabranjem sredstvima, kao što je vabilica”.

Predsjednik Lovačkog saveza Crne Gore (LSCG) Nikola Marković, međutim, tvrdi da lovci iz inostranstva, uz neophodne dozvole, mogu da love svakim danom.

On je kazao da je kontaktirao lovno društvo iz Risna koje gazduje tim područjem, ali da oni tvrde da dvojica nijesu lovila vabilicama.

“Kazali su nam da je Italijan imao urednu dokumentaciju, ali da nije lovio vabilicama. Rekao sam im da imate fotografije da je lovio zabranjenim uređajem i da će to morati da ispitaju. Morate razumjeti da je teško iskontrolisati sve te stvari, pogotovu na mom mjestu”.

Na fotografijama se vidi lovac sa sačmaricom ispred automobila sa italijanskim tablicama i vabilica koja je prikačena na drvetu.

Rubinić kaže da je napravio i snimak.

Slovenački ornitolog i koordinator za Balkan u partnerskom Fondu za ugrožene ekosisteme (CEPF) kazao je da je njihovo prisustvo na Dargaljskom polju iznenadilo i razbjesnilo čovjeka, koji je očigledno doveo Italijana u lov.

Rubinić tvrdi da je pokušao da ih otjera i negirao da je riječ o krivolovu, ali da se povukao kada je shvatio da su ornitolozi sve fotografisali i da znaju da je lovljeno vabilicama.

Rubinić: Jarebice desetkovane, prijeti im istrebljenje

Rubinić tvrdi da prepelice bivaju desetkovane na putu do Afrike i da će, ukoliko se ovako nastavi, ubrzo biti pred istrebljenjem, kao grlice u Srbiji.

“Prvo moraju da prođu naše krajeve, gdje se mi na ovaj način odnosimo prema njima. Zatim da prelete Mediteran, a nakon tolikog leta ih tek čeka problem. Kada izmorene slete u Egipat, tada je tamo nacionalni praznik lova na njih. I nakon toga moraju da prelete cijelu Saharu. Čudim se kako uopšte i prežive do krajnjeg odredišta”.

On je kazao da je sličan problem i u Hercegovini i da mu je rečeno da je stotinu lovaca lovilo sedam dana -“od 10 do 20 prepelica dnevno”.

Bonus video: