"Zviždači" upozoravaju: Vozovi u Crnoj Gori opasni za putnike

Iako je u Crnoj Gori i ranije bilo hrabrih pojedinaca koji su ukazivali na korupciju i druge nepravilnosti u radu državnih institucija i preduzeća do avgusta u ovoj zemlji nije postaojao nijedan pojedinac koji je i zvanično imao status "zviždača"
199 pregleda 8 komentar(a)
Željeznica, Foto: Ivan Petrušić
Željeznica, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 10.09.2016. 13:44h

Prvi crnogorski "zviždači" uprkos zakonskom statusu nemaju na radnom mjestu nikakvu zaštitu od države jer se poslodavci ne osvrću na upozorenja Agencije za sprečavanje korupcije (ASK), zakonske norme i Ustav Crne Gore. Zato se dva radnika "zviždača" Žejeznica Crne Gore uzdaju u pravosudne i druge državne institucije da ce reagovati i zaštiti putnike od neispravnih vozova, ali i njih koji ukazuju na nepravilnosti u radu tog preduzeća, a za opšte dobro svih putnika i građana.

Iako je u Crnoj Gori i ranije bilo hrabrih pojedinaca koji su ukazivali na korupciju i druge nepravilnosti u radu državnih institucija i preduzeća do avgusta u ovoj zemlji nije postaojao nijedan pojedinac koji je i zvanično imao status "zviždača".

Sada, status zviždača i zaštitu Agencije za sprečavanje korupcije imaju dva radnika Željeznica Crne Gore Milisav Dragojević i Dragomir Minić koji su ukazivali na nepravilnosti u radu poslovodstva Željezničkog prevoza i posljedice koje te nepravilnosti mogu izazvati po opšte dobro građana i države.

Zbog straha za život putnika i svojih kolega Dragomir Minić je odlučio da se bori u svom kolektivu, uporno objašnjavajući šefovima da su "vozovi neispravni i da ih ne može pustiti u saobraćaj", ali je zbog toga od poslovodstva doživio, kako objašnjava, torturu.

Zaposlen kao kontrolno prijemni organ odnosno lice, koje kontroliše ispravnost vozova prije puštanja u saobraćaj, više puta se obratio državnim institucijama, premijeru i predsjedniku koji su se, priča Minić, takođe oglušili o upozorenja.

Nakon toga je od poslodavca dobio lošije radno mjesto, prinudni odmor, te duplo manju platu. U nadi da će se nešto promijeniti Minić se obratio Agenciji za sprečavanje korupcije tražio i dobio status "zviždača" i zaštitu Agencije. Uprkos tome poslovodstvo Željeznica Crne Gore ne reaguje – tvrdi Minić.

"Sada kad sam se vratio na posao i opet vidio da samo tri radnika održavaju šest vozova koji ulaze po dva puta nedjeljno, najmanje, u depo. Znači, nijednog inženjera nema, isključivo zamjenik čak ni šefa depoa nema. Samo zamjenik šefa depoa, neću o imenima da govorim, je bio jedini prisutan od inženjera, a njegova nadležnost u tom momentu je bila šef depoa. Tako da se i dalje bojim da će da se puštaju neispravni vozovi u saobraćaj", kazao je Minić na konferenciji za medije Centra za razvoj nevladinih organizacije (CRNVO).

"Sve sto su prošla dvojica "zviždača" na putu ka pravdi je test za cijelo crnogorsko društvo​", kaže Ana Novaković, izvršna direktorka CRNVO.

"I zato ova dva slučaja predstavljaju test i za Agenciju, i za ostale nadležne institucije – za pravosuđe, Specijalno državno tužilaštvo, za Željeznice kao poslodavca, ali i za cjelokupnu crnogorsku javnost", dodaje Novaković.

I drugi "zviždač" čija su upozorenja na stanje u Željezničkom prevozu od ranije poznata crnogorskoj javnosti više je puta ukazivao na nepravilnosti u radu tog preduzeća i posljedice koje neispravni vozovi na našim prugama mogu izazvati, ali bez rezultata.

Milisav Dragojević je ispričao kroz šta je prošao na putu do statusa "zviždača" uz prijetnje otkazom.

"Najteže mi je bilo onda, u fazi u kojoj su sada potencijalni novi zviždači, kad sam se premišljao šta da radim, kad me pekla savjest ako ne progovorim može nešto da se desi, a ja nijesam progovorio. Sve ostalo i ovi progoni i ovo što sam trpio od poslodavca, sve to sam mnogo lakše podnosio nego ovo prvo. Dakle, vi samim razmišljanjem i uočavanjem nepravilnosti i razmišljanjem da li da kažete ili ne – imate sasvim dovoljno i patriotizma i poštenja. Nedostaje vam još, možda, samo malo hrabrosti. Ohrabrite se i pridružite nam se", zaključio je Dragojević.

Ana Novaković podsjeća i pojašnjava šta prema Zakonu znači biti "zviždač" i u čemu se, zapravo, sastoji zaštita države:

"Taj status, u stvari, u svakodnevnom životu i radu trebao bi da znači da 'zviždač' bez ikakvih problema obavlja da je taj posao uskladu sa ugovorom o radu i da se sva ona prava koja proizilaze iz tog ugovora takođe poštuju. To je ono, na žalost, što se – evo gospodin Dragojević kaže – za ovih mjesec dana nije desilo. Dakle, to je ta zaštita koja proizilazi onog trenutka kada postanete 'zviždač' ", objasnila je Novaković.

Dragomir Minić poručuje i upozorava da ga ne može zastrašiti ni otkaz ni manja plata i podsjeća da ga je teška željeznička nesreća na Bioču iz 2006. godine – u kojoj je poginulo 47 lica а povrijeđeno više od 200 ljudi, inače uzrokovana kvarom elektromotorne garniture, a za koju je šest godina robijao samo mašinovođa Slobodan Drobnjak a ostalih 12 lica oslobođeno optužbi – natjerala da progovori.

"Ali cijelo vrijeme, od kada sam na ovom mjestu kontrolora, meni je nesreća Bioče u glavi. Ja to radim po tom principu da se ne bi nešto slično desilo u našem društvu. A što se tiče menadžmenta Željezničkog prevoza, njih ne interesuju apsolutno vozovi, ni stanje ni bezbjednost saobraćaja. Njih interesuje materijalna korist", rekao je Minić.

"To sam im rekao u oči", priča Minić i ukazuje na korupciju u preduzeću iznoseći optužbe na račun poslovodstva, "i sve se može se i dokazati. Oni uništavaju cijelu jednu službu špedicije i carine da bi otvorili na ime brata jednog od direktora privatnu firmu, i uvlače pare od Montekarga i Željezničkog prevoza i dijele poslije taj kolač".

Bonus video: